China a început exerciţii militare "agresive" în jurul Taiwanului şi a lansat două rachete. UE: Nu există nicio justificare! (Video)

China a început exerciţii militare "agresive" în jurul Taiwanului şi a lansat două rachete. UE: Nu există nicio justificare! (Video)

China a lansat, joi, exerciţii militare cu tir real în şase zone din jurul Taiwanului, la o zi după vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, pe insula autonomă pe care Beijingul o consideră teritoriu chinez.

Televiziunea de stat CCTV din China a anunţat că exerciţiile se vor încheia duminică la ora 4:00 GMT (7:00, ora României). Acestea ar include trageri cu muniţie reală asupra apelor şi în spaţiul aerian din jurul Taiwanului, relatează Reuters.

Au fost lansate și două rachete în apropierea insulelor Matsu din Taiwan, care se află în largul coastelor chineze. Rachetele s-au îndreptat în direcția unor zone de exercițiu anunțate de China, potrivit unui raport intern de securitate din Taiwan văzut de Reuters și confirmat de o sursă de securitate.

ADVERTISING

Oficialii taiwanezi au spus că exerciţiile încalcă reglementările Naţiunilor Unite, invadează spaţiul teritorial al Taiwanului şi reprezintă o provocare directă pentru navigaţia aeriană şi maritimă liberă.

China efectuează exerciţii pe cele mai aglomerate căi navigabile internaţionale şi rute aeriene şi acesta este ”un comportament iresponsabil, ilegitim”, a precizat Partidul Democrat Progresist (DPP) din Taiwan.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Guvernului din Taiwan a declarat că site-urile web ale Ministerului Apărării, Ministerului de Externe şi biroului prezidenţial au fost atacate de hackeri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Miercuri seara, la doar câteva ore după ce Pelosi a plecat spre Coreea de Sud, aeronave neidentificate, probabil drone, au zburat deasupra insulelor Kinmen din Taiwan, în apropiere de coasta continentală, a precizat Ministerul taiwanez al Apărării.

”Am tras imediat rachete de semnalizare pentru a da avertismente şi pentru a le alunga. După aceea, s-au întors. Au intrat în zona noastră de restricţie şi, de aceea, le-am dispersat”, a spus generalul-maior Chang Zone-sung.

Josep Borrell condamnă exerciţiile ”agresive”

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a condamnat exerciţiile militare ”agresive” ale Chinei, considerând că ”nu există nicio justificare” pentru a folosi ”ca pretext” vizita în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi.

ADVERTISING

De asemenea, miniştrii de Externe ai ASEAN se declară ”îngrijoraţi de instabilitatea internaţională şi regională”, relatează AFP.

”Este normal ca parlamentarii din ţările noastre să călătorească la nivel internaţional”, a scris Borrell, pe Twitter, din Phnom Penh, în marja unei întâlniri a miniştrilor de Externe ASEAN.

Omologii săi din Asociaţia Naţiunilor din sud-estul Asiei au avertizat, într-o declaraţie comună, că situaţia din jurul strâmtorii Taiwan ar putea duce la ”conflicte deschise”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇