Istoricul Cosmin Popa: Nu va fi război între China și SUA, nu este în interesul niciuneia dintre puteri

Istoricul Cosmin Popa: Nu va fi război între China și SUA,  nu este în interesul niciuneia dintre puteri

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi, nu avea cum să nu meargă în Taiwan, iar China nu avea cum să nu protesteze, dar lucrurile nu vor escalada, ci se vor menține în logica Războiului Rece, afirmă istoricul Cosmin Popa.

Pelosi a aterizat marți în Taiwan, într-un context extrem de tensionat în care China amenință cu represalii și a mobilizat în zonă avioane de vânătoare.

Ea a declarat că vizita sa are rolul de a susţine democraţia din Taiwan, cerând evitarea acţiunilor unilaterale de modificare a statutului teritoriului, însă Beijingul a avertizat că reunificarea este „ireversibilă", iar vizita lui Pelosi „dăunează grav păcii și stabilității în regiune”.

ADVERTISING

De altfel, Taiwanul a anunţat incursiunea a 21 de avioane militare chineze în zona sa de apărare aeriană de când a aterizat Pelosi.

Vor merge lucrurile mai departe?

"Suntem într-un joc de tip Război Rece, practic locul superputerii sovietice a fost luat acum de China. Lucrurile sunt insolvabile: China nu poate să nu protesteze atunci când Taiwanul, considerat de către Beijing parte a teritoriului național, va fi vizitat de un înalt oficial american, iar Statele Unite nu pot să nu efectueze vizita, chiar și pe fondul acestor proteste chinezești, pentru că asta ar însemna că au acceptat o limitare a puterii americane.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ceea ce pot face cele două țări este exact ceea ce fac: China să protesteze, să scoată avioane, să pătrundă în zona de securitate a Taiwanului, iar SUA să-și trimită flota și pe Nancy Pelosi în Taiwan.

Ceea ce se întâmplă acolo nu este o creație a Rusiei, însă Rusia instigă la acest conflict, zilele trecute, turnul de televiziune Ostankino a fost colorat în drapelul Chinei și pe turn a fost afișat un mesaj: China, nu uita, Rusia este cu tine, ca și cum am fi în preziua războiului dintre China și SUA. Acest lucru nu se va întâmpla, nu este în interesul niciuneia dintre puteri", spune istoricul Cosmin Popa, specializat în istoria URSS și a Rusiei, precum și în istoria Europei Centrale și de Sud-Est.

ADVERTISING

Interviul video integral cu Cosmin Popa


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇