China anunţă „manevre militare ţintite”, în timpul vizitei lui Pelosi în Taiwan

China anunţă „manevre militare ţintite”, în timpul vizitei lui Pelosi în Taiwan

China a anunţat marţi că armata sa va lansa „manevre militare ţintite”, ca răspuns la vizita pe care a început-o în Taiwan preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi.

Acţiunea armatei este menită „să apere cu hotărâre suveranitatea naţională şi integritatea teritorială şi să contracareze ingerinţele externe şi tentativele separatiste de independenţă ale Taiwanului”, a declarat Wu Qian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.

Într-un anunţ separat, Comandamentul de Est al armatei chineze a transmis că va efectua începând de marţi noaptea exerciţii militare combinate în apropierea Taiwanului şi va testa lansarea de rachete convenţionale pe mare la est de insula Taiwan.

ADVERTISING

Aceste exerciţii vor include aplicaţii militare navale şi aeriene la nord, sud-vest şi nord-est de Taiwan, tiruri cu rază lungă în Strâmtoarea Taiwan şi teste cu rachete lansate la est de Taiwan, precizează comandamentul citat.

În acest timp, în zona Taiwanului se află mai multe nave militare americane, printre care şi portavionul USS Ronald Reagan.

Portavionul şi grupul său aeropurtat, care se află la sud de Taiwan, în Marea Filipinelor, „efectuează o misiune de rutină în vestul Pacificului”, a declarat o responsabilă americană, ce s-a exprimat cu condiţia anonimatului. De asemenea, o navă de asalt amfibiu, USS Tripoli, se află la est de Taiwan.

ADVERTISING

Pelosi a aterizat marți în Taiwan, într-un context extrem de tensionat în care China amenință cu represalii și a mobilizat în zonă avioane de vânătoare.

Nancy Pelosi a fost întâmpinată pe Aeroportul Songshan din Taiwan de ministrul taiwanez de Externe, Joseph Wu, şi de funcţionari de la Institutul American din Taipei (AIT), reprezentanţa diplomatică de facto a Statelor Unite.

Ea a declarat că vizita sa are rolul de a susţine democraţia din Taiwan, cerând evitarea acţiunilor unilaterale de modificare a statutului teritoriului, însă Beijingul a avertizat că reunificarea este „ireversibilă", iar vizita lui Pelosi „dăunează grav păcii și stabilității în regiune”.

ADVERTISING

De altfel, Taiwanul a anunţat incursiunea a 21 de avioane militare chineze în zona sa de apărare aeriană de când a aterizat Pelosi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇