Revista de satiră Charlie Hebdo şi-a atras critici după ce a publicat o caricatură cu regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii stând cu genunchiul pe gâtul ducesei de Sussex, Meghan Markle, imagine care aminteşte de felul în care murit George Floyd, relatează CNN.
Caricatura a apărut la câteva zile după ce Meghan şi soţul său Harry au făcut o serie e acuzaţii la adresa familiei regale, într-un interviu acordat celebrei Oprah Winfrey. Ei au spus inclusiv că s-a discutat culoarea pielii fiului lor Archie ca o potenţială problemă, înainte ca acesta să se nască.
Cuplul nu a precizat cine a făcut remarca legată de culoarea pielii lui Archie, dar a precizat că nu este vorba de regina Elisabeta sau de soţul acesteia, Philip. În interviu, Meghan a mai povestit că în timpul sarcinii a avut gânduri suicidare, iar ea şi Harry au mai spus că palatul le-au oferit lui Meghan şi lui Archie un dispozitiv de protecţie inadecvat.
Caricatura cu regina şi Meghan Markle, publicată sâmbătă, are titlul: “De ce a părăsit Meghan Buckingham”. În imagine, răspunsul dat de Meghan este: “Pentru că nu mai puteam să respir”.
Halima Begum, CEO al grupului Runnymede Trust, care se axează pe combaterea discriminării rasiale, a declarat că respectiva caricatură este “ceva greşit din toate punctele de vedere”.
“Regina ca ucigaşul lui George Floyd, zdrobind gâtul lui Meghan? Meghan spunând că nu poate să respire? Aceasta nu împinge limitele, nu face pe cineva să râdă sau să pună în discuţie rasismul. Ia în batjocură problemele şi este ofensatoare, depăşeşte limita”, a notat Begum pe Twitter.
Interviul acordat de Harry şi Meghan a dus la discuţii legate de rasism în familia regală şi în presă. În această săptămână, prinţul William a negat că familia regală este rasistă, el precizând: “Nu suntem o familie rasistă”.
Palatul Buckingham şi reprezentanţii ducelui şi ducesei de Sussex au refuzat să comenteze apariţia caricaturii în Charlie Hebdo.
Publicaţia franceză, fondată în 1970, este celebră pentru caricaturile sale provocatoare, în care sunt prezentate personalităţi sau simboluri religioase.
În 2015, fraţii Said şi Cherif Kouachi au atacat sediul revistei şi au împuşcat mortal 12 persoane. 11 oameni au fost răniţi în atacul care a avut loc după ce în publicaţie au apărut caricaturi cu profetul Mahomed.