A murit Moni Bordeianu, unul dintre fondatorii trupei Phoenix

A murit Moni Bordeianu, unul dintre fondatorii trupei Phoenix

Moni Bordeianu, unul din fondatorii trupei Phoenix, a murit cu câteva zile înainte de a împlini 76 de ani.

427546009_935051547978626_6010886135700119574_n
Foto: Facebook/Nicu Covaci

Anunțul decesului a fost făcut de Nicu Covaci, coleg cu Bordeianu în formula inițială care a înființat Phoenix în anii ’60.

Moni Bordeianu a fost primul solist al trupei.

"A plecat sa deschidă alt drum cel care l-a deschis pe primul... Îți mulțumim, Moni, pentru că ceea ce avem acum tu ai început!", a scris pe Facebook Nicu Covaci.

Moni Bordeianu a fost membru fondator al trupei Phoenix şi şi-a pus amprenta pe primele hituri ale formaţiei.

ADVERTISING

Acesta s-a născut pe 26 februarie 1948, la Beșenova Nouă, în județul Timiș. În anul 1970 s-a mutat în Statele Unite ale Americii, iar în 1977 a revenit în trupa Phoenix.

A cântat cu Phoenix până în 1978, an în care grupul s-a destrămat.

El și Nicolae Covaci sunt compozitorii tuturor pieselor originale din primii ani ai Phoenix-ului. Moni Bordeianu a scris și texte pentru câteva cântece.

Este prima voce care a cântat melodiile Vremuri, Vânt hain, Miezul nopții, Canarul, Nebunul cu ochii închiși, Floarea Stâncilor, As vrea un eschimos, Te întreb pe tine soare, scrie pe Facebook România Rock.

ADVERTISING

Cântărețul a mai avut probleme de sănătate în urmă cu mai mulți ani, când îi fusese amputat un picior, din cauza complicațiilor apărute din cauza diabetului.

Textul melodiei „Nebunul cu ochii închiși” a fost scris de Bordeianu, fiind inspirat de „The Fool on the Hill” din repertoriul The Beatles. Spre deosebire de piesa formației engleze, nu se invocă figura unui nebun vizionar, ci este o referire la adresa lui Nicolae Ceaușescu.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇