Cabana din Valea Sâmbetei din Munții Făgăraș a început să fie demolată. Este una dintre cele mai vechi cabane din judeţul Braşov, construită în 1927.
Potrivit unor surse citate de Bună Ziua Brașov, cabana este demolată de proprietar, care are intenţia de a construi în loc una nouă, cu fundaţie de beton.
Imaginile cu demolarea cabanei au fost distribuite pe rețelele sociale și au stârnit numeroase de reacții, unele de revoltă, altele de speranță că noua cabană va avea condiții mult mai bune.
„Cabana Valea Sâmbetei e istorie. Nu era o cabană pentru pretenţioşi. Aşa cum era, avea farmecul ei, mai vintage. Acum, probabil că va apărea una cu condiţii mai de lux pentru oamenii cu bani care nu au treabă cu muntele.
Cabanele astea de munte erau destinate celor care urcă pe munte, nu celor care merg la munte”, se arată într-o postare.
Un alt internaut a spus că „prin dărâmarea acelei ruine infecte s-au creat premisele apariţiei unei noi cabane, care oricum va fi (dacă va fi), clar, mai curată, mai civilizată din punct de vedere al serviciilor”.
Cabana era închisă iarna, cu excepţia unui corp care era folosit ca refugiu de către cei care mergeau să facă trasee de iarnă în Munţii Făgăraş.
Este a doua construcţie nouă ce ar urma să apară în zonă, după cea mânăstirii la care se lucrează în de ceva vreme.
Deputatul USR Diana Buzoianu, vicepreşedinte al Comisiei de Mediu, a trimis recent sesizări Gărzii de Mediu şi Ministerului Mediului pe tema şantierului mănăstirii.
„Am, ca parlamentar, obligaţia de a lămuri cum un colţ de rai este distrus cu, aparent, toate autorizaţiile şi avizele de la autorităţi. Adică lucrările se pare că sunt «acoperite» din punct de vedere legal. Toate autorităţile arată, surprinzător, că nu putea să existe un impact negativ. Nu e prima dată când hârtiile autorităţilor sfidează realitatea. Şi nici nu va fi ultima dată, dacă nu vor începe să existe consecinţe.
Am cerut Ministerului Mediului să trimită Corpul de Control tocmai pentru a exista consecinţe pentru această situaţie aberantă”, declară Diana Buzoianu.
Anterior ONG-ul de mediu Agent Green a sesizat opinia publică referitor la faptul că un „colț de rai” natural din Munții Făgăraș, un sit Natura 2000, a fost devastat de utilajele şi lucrările de pe un șantier aflat pe Valea Sâmbetei, aproape de Poiana cu brânduşe.
„Întâi a fost un colț de rai. Apoi, a apărut o potecă către rai. Apoi un drum. Acum este iad căci un preot își face mănăstire”, a scris pe Facebook Agent Green.