Un colț de rai din Făgăraș e distrus pentru o mânăstire? USR sesizează Ministerul și Garda de Mediu

Un colț de rai din Făgăraș e distrus pentru o mânăstire? USR sesizează Ministerul și Garda de Mediu

De curând ONG-ul de mediu Agent Green a sesizat opinia publică referitor la faptul că un „colț de rai” natural din Munții Făgăraș, un sit Natura 2000, a fost devastat de utilajele şi lucrările de pe un șantier aflat pe Valea Sâmbetei, aproape de Poiana cu brânduşe.

„Întâi a fost un colț de rai. Apoi, a apărut o potecă către rai. Apoi un drum. Acum este iad căci un preot își face mănăstire”, a scris pe Facebook Agent Green.

ADVERTISING

Acum deputatul USR Diana Buzoianu, vicepreşedinte al Comisiei de Mediu, a trimis sesizări Gărzii de Mediu şi Ministerului Mediului pe tema şantierului din comuna Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov.

„Am, ca parlamentar, obligaţia de a lămuri cum un colţ de rai este distrus cu, aparent, toate autorizaţiile şi avizele de la autorităţi. Adică lucrările se pare că sunt «acoperite» din punct de vedere legal.

Toate autorităţile arată, surprinzător, că nu putea să existe un impact negativ. Nu e prima dată când hârtiile autorităţilor sfidează realitatea. Şi nici nu va fi ultima dată, dacă nu vor începe să existe consecinţe.

ADVERTISING

Am cerut Ministerului Mediului să trimită Corpul de Control tocmai pentru a exista consecinţe pentru această situaţie aberantă”, declară Diana Buzoianu.

419420231_768491735309910_4623298920650109485_n
Foto: Agent Green

După ce a fost semnalată public situaţia de lângă Poiana cu brânduşe, deputatul USR a adresat întrebări Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov şi Primăriei Sâmbăta de Sus, cu privire la legalitatea şantierului cu un vădit impact negativ asupra mediului înconjurător.

Din răspunsul APM Braşov rezultă că proiectul ar fi în acte trecut ca „construire cabană turistică şi are emisă o decizie din partea acestei autorităţi.

ADVERTISING

Dar chiar acest document menţionează că trebuie respectate condiţii stricte pentru lucrările din zonă: să nu fie aduse prejudicii florei/faunei/habitatelor, nu poate fi creat un drum de acces nou pentru a transporta acolo materialele necesare construcţiei.

Cu alte cuvinte, şantierul nu respectă limitările impuse prin acordul de mediu şi autorizaţia de construire, cu consecinţa distrugerii unei porţiuni semnificative din aria naturală, de o deosebită importanţă, adaugă Diana Buzoianu.

419381552_768491711976579_5270321835422152917_n

În acest context, USR solicită ministrului Mediului să trimită Corpul de Control pentru verificarea situaţiei. De asemenea, USR sesizează Garda de Mediu pentru a dispune cercetările la faţa locului care se impun şi sancţiunile legale aferente.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇