Cât de aproape suntem să scăpăm de viza de SUA? Ambasadorul american are un sfat pentru români

Cât de aproape suntem să scăpăm de viza de SUA? Ambasadorul american are un sfat pentru români

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, îi îndeamnă pe românii care au vize pentru Statele Unite să le reînnoiască. Acest lucru ar ajuta la îndeplinirea obiectivului de a scădea rata de refuz a vizelor până la un prag care să permită includerea României în programul Visa Waiver.

România este printre foarte puţinele ţări membre UE ai căror cetăţeni trebuie să solicite viză pentru SUA. Principalul motiv pentru care România nu poate fi inclusă în programul Visa Waiver este rata mare de respingere a vizelor în rândul solicitanţilor.

ADVERTISING

În ultimul an, rata aceasta s-a îmbunătăţit simţitor, mai ales după ce autorităţile au lansat o campanie comună cu SUA de conştientizare şi informare a publicului, astfel încât cei care solicită vizele să o facă printr-o procedură corectă, fără riscul de a-şi vedea demersul respins.

În anul anul fiscal 2023 (1 octombrie 2022 - 30 septembrie 2023), România a înregistrat o rată de refuz de 8,79%, cea mai mică din toată istoria relaţiilor cu SUA, însă pragul de includere în programul Visa Waiver este de 3%.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Inna şi-a luat viza şi va cânta în Statele Unite

Întrebată de Digi24 la ce să se aştepte românii anul acesta în ceea ce priveşte vizele, Kathleen Kavalec a arătat că SUA continuă să lucreze cu autorităţile române la această problemă.

„Împreună cu România, cu guvernul, lucrăm să aducem România în programul de scutire de vize. Am făcut progrese, dar trebuie să continuăm şi vreau să profit de această ocazie pentru a invita pe toţi să ne ajute în efortul nostru, prin reînnoirea vizei, dacă au deja una.

ADVERTISING

Puteţi face acest lucru simplu, online, fără a fi nevoie să mergeţi la ambasadă. Şi, cu cât sunt mai multe reînnoiri şi vize pe care le eliberăm, cu atât ne va ajuta să atingem obiectivul de reducere a ratei de refuz, astfel încât România să se califice pentru a intra în program”, a explicat Kathleen Kavalec.

Întrebată despre un termen pentru ridicarea vizelor pentru SUA, ambasadoarea a fost precaută în a da un orizont de timp şi a avertizat că „nimic nu este garantat”.

Ea îi invită însă pe români să vină şi să ceară viză, anunţând că de curând şi cântăreaţa Inna a făcut-o şi va avea un turneu în Statele Unite.

„Nu vreau să prezic, pentru că nimic nu este garantat până nu ajungem la rezultat. Dar lucrăm pentru a încerca să facem acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil. Între timp, sper că oamenii vor continua să călătorească. Pentru că nu este atât de greu să obţii o viză. Şi întâmpinăm vizitatorii români tot timpul.

Tocmai a venit unul dintre muzicienii voştri celebri, Inna, şi-a luat viza şi va cânta în Statele Unite. Încercăm să facem călătoriile cât mai uşoare cu putinţă. Aşa că sperăm la mulţi vizitatori şi vom încerca să facem lucrurile chiar şi mai uşoare”, a promis Kathleen Kavalec.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇