Cod galben de caniculă pentru jumătate de ţară, dar vin şi furtunile

Cod galben de caniculă pentru jumătate de ţară, dar vin şi furtunile

ANM a emis duminică dimineaţă un cod galben de caniculă pentru sudul şi estul ţării, dar şi unul de ploi şi vilejlii.

Să vorbim mai întâi despre codul calben de disconfort termic. Acesta este valabil duminică şi luni, în jumătate de ţară, cum se vede pe harta de mai jos.

"Valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul, centrul Moldovei, iar duminică (18 iulie) și în nordul Moldovei. În aceste regiuni disconfortul termic se va menține accentuat, iar pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități", precizează ANM.

Foto: ANM

Tot azi au emis meteorologii şi o informare meteo de instabilitate atmosferică, valabilă de duminică, ora 12:00 până marţi, 20 iulie, ora 22:00.

ADVERTISING

"Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată duminică (18 iulie) în nordul, centrul, sud-vestul țării și la munte, iar începând de luni (19 iulie) după-amiază în majoritatea regiunilor.

Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20...30 l/mp și izolat 50...60 l/mp", arată ANM.

Pentru zone mai restrânse a fost emis şi un cod galben, valabil de duminică, ora 15:00, până luni, ora 06:00.

ADVERTISING

"În zona Carpaților Orientali, nordul Moldovei, apoi și în Banat și local în Oltenia, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și, pe alocuri, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25...45 l/mp", adaugă ANM.

Foto: ANM

Caniculă şi la Bucureşti

Vremea se menține călduroasă, de duminică până marți, în București, temperaturile maxime atingând chiar și 36 de grade. Indicele de temperatură-umezeală va depăși pragul critic.

ADVERTISING

Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va slab și moderat (rafale de până la 30 - 35 km/h).

În cursul nopții de luni spre marți, probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi în creștere.

Temperaturile maxime vor fi de 34 - 36 de grade, iar cele minime de 19 - 22 de grade.

Marți, între orele 9.00 - 20.00, instabilitatea atmosferică se va accentua, iar mai ales în a doua parte a zilei vor fi înnorări, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Se pot înregistra cantităţi de apă însemnate. Temperatura maximă, uşor mai scăzută faţă de ziua anterioară, va fi de 31 - 33 de grade, însă disconfortul termic se va menţine ridicat.

Iată articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇