Păsările au ajuns să sufere din cauza noastră de o boală gravă, care le pune în pericol viața

Păsările au ajuns să sufere din cauza noastră de o boală gravă, care le pune în pericol viața

Din ce în ce mai multe păsări marine au ajuns să sufere de o boală care afectează sistemul digestiv, cauzată de particulele de plastic din oceanele poluate, atrag atenția oamenii de știință.

Concret, particulele de plastic din oceane sunt înghiţite de păsări, iar acest lucru le provoacă leziuni la nivelul proventriculului – partea superioară a stomacului la păsări.

Glandele de aici pot fi compromise de astfel de leziuni, ceea ce afectează capacitatea păsărilor de a digera mâncarea, de a absorbi nutrienții din ea și, în cele din urmă, de a supraviețui, scrie IFL Science.

ADVERTISING

Mai mult, aceste leziuni le fac mai vulnerabile la infecţii şi paraziţi, au observat oamenii de ştiinţă de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

Sunt afectate nu doar păsările adulte, ci și puii lor, hrăniți la rândul lor cu particule de plastic.

"Deşi aceste păsări par sănătoase pe dinafară, nu arată deloc bine pe interior. Este pentru prima oară când ţesutul digestiv al păsărilor a fost cercetat în acest mod, iar studiul arată că înghiţirea plasticului provoacă leziuni grave la nivelul tubului digestiv", a declarat Alex Bond, unul dintre oamenii de ştiinţă implicaţi în studiu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Deocamdată boala, numită sugestiv plasticoză, a fost descoperită la o specie de păsări de pe insula Lord Howe, cu 400 de locuitori, aflată la 600 de kilometri de coasta estică a Australiei. Insula e cu siguranță mult mai puțin poluată decât alte locuri unde păsările își veacul.

Prin urmare, oamenii de știință spun că este foarte probabil ca aceasta să afecteze mult mai multe specii, dată fiind poluarea generalizată.

"Ingerarea plasticului are consecinţe severe pe care abia acum începem să le înţelegem", spun cercetătorii care au efectuat studiul într-un raport publicat de Journal of Hazardous Materials.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇