Dispozitiv care transformă apa mării în apă potabilă, la o simplă apăsare de buton. Nu e mai mare decât o valiză (Video)

Dispozitiv care transformă apa mării în apă potabilă, la o simplă apăsare de buton. Nu e mai mare decât o valiză (Video)

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au dezvoltat un aparat portabil de desalinizare, cu o greutate mai mică de 10 kilograme, care poate transforma apa mării în apă potabilă, prin îndepărtarea particulelor și sărurilor.

Dispozitivul, de dimensiunea unei valize, care necesită mai puțină putere pentru a funcționa decât un încărcător de telefon mobil, poate fi alimentat și de un panou solar mic, portabil.

Spre deosebire de alte unități portabile de desalinizare, care necesită ca apa să treacă prin filtre, ceea ce presupune și existența unor pompe de înaltă presiune, acest dispozitiv utilizează energie electrică pentru a îndepărta particulele din apa potabilă. Eliminarea necesității de înlocuire a filtrelor reduce considerabil cerințele de întreținere pe termen lung, arată World Economic Forum.

ADVERTISING

Apa rezultată depășește standardele de calitate ale Organizației Mondiale a Sănătății, au arătat testele efectuate până acum.

În plus, tehnologia este încorporată într-un dispozitiv ușor de utilizat, care funcționează prin apăsarea unui singur buton.

„Acesta este într-adevăr punctul culminant al unei călătorii de 10 ani, în care m-am îmbarcat eu și grupul meu. Am lucrat ani de zile la fizica din spatele proceselor individuale de desalinizare, dar înghesuind toate aceste progrese într-o cutie, construind un sistem și demonstrând-o în ocean, aceasta a fost o experiență cu adevărat semnificativă și plină de satisfacții pentru mine”, a declarat autorul principal al studiului care a dus la dezvoltarea gadgetului, Jongyoon Han, profesor de inginerie electrică și informatică și de inginerie biologică și membru al Laboratorului de Cercetare în Electronică (RLE).

ADVERTISING

Odată ce nivelul de salinitate și numărul de particule scad sub anumite praguri, dispozitivul anunță utilizatorul că a extras apă potabilă din apa mării.

Cercetătorii au creat, de asemenea, o aplicație pentru smartphone care poate controla unitatea de la distanță.

2021 World Water Day Judges Choice: Creative Communication - Portable Desal. Unit For Hydration


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇