O bacterie rară care mănâncă creierul a fost găsită în apa potabilă din mai multe orașe

O bacterie rară care mănâncă creierul a fost găsită în apa potabilă din mai multe orașe

Locuitorii mai multor orașe din statul american Texas au fost avertizați să nu folosească apa de la robinet decât la toaletă, după ce o specie rară de amibă care mănâncă creierul a fost descoperită în rețeaua publică de apă.

Este vorba despre orașele Lake Jackson, Freeport, Angleton, Brazoria, Richwood, Oyster Creek, Clute și Rosenberg, toate din Texas. Situația a fost rezolvată în majoritatea orașelor, dar nu și în Lake Jackson, unde locuitorii sunt sfătuiți în continuare să nu folosească apa decât după ce o fierb.

ADVERTISING

Naegleria fowleri, amiba sau organismul unicelular vinovat de această situație, se găsește de obicei în apa dulce. Prin nas, ajunge direct în creier, unde se multiplică și se hrănește cu acesta, arata IFL Science.

Majoritatea deceselor cauzate de această boală au loc după ce persoanele înoată în apă dulce, însă „în cazuri foarte rare, infecția cu Naegleria ar putea apărea atunci când apa contaminată din altă surse intră în nas”, spun experții din cadrul Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA.

ADVERTISING

Simptomele bolii includ dureri de cap, convulsii, greață, dezorientare și halucinații, iar decesele pot surveni în decurs de o săptămână de la infectare, arată CDC.

Vezi și Dovada că bacteriile pot supraviețui în spațiu, chiar și unei călătorii intre Pământ și Marte

Oficialii au început să desfășoare teste asupra sistemului de alimentare cu apă după ce un băiat de șase ani, Josh McIntyre, a murit în urma contractării microbului, potrivit presei locale. O mostră de apă de la domiciliul copilului a confirmat prezența speciei de amibă.

ADVERTISING

Potrivit Science Alert, decesele cauzate de această boală sunt foarte rare în SUA. O persoană a murit în 2011 în Louisiana de Sud, iar alta în 2013, după ce s-au infectat cu Naegleria fowleri din rețeaua publică de apă.

De asemenea, această amibă a mai contaminat și rețelele publice de apă din Australia și Pakistan.

În perioada 2009 - 2018, 34 de persoane din SUA au fost infectate cu Naegleria fowleri, dintre care 30 în timp ce înotau.

Citește și Mai rău ca în filmele de groază: O ciupercă preia controlul asupra insectelor zombie și le obligă să infecteze alte insecte


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇