Cum arată o navă electrică de croazieră, cu pânze solare gigant (Foto)

Cum arată o navă electrică de croazieră, cu pânze solare gigant (Foto)
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Compania norvegiană Hurtigruten a anunțat că va lansa în 2030 o navă de croazieră electrică, cu emisii zero și pânze retractabile acoperite cu panouri solare.

Compania are în prezent o flotă de opt nave, fiecare cu o capacitate de 500 de pasageri, care călătoresc de-a lungul coastei norvegiene de la Oslo până la Cercul Arctic, relatează CNN.

Deși este o firmă relativ mică, CEO-ul Hedda Felin speră ca această inovație să „poată inspira întreaga industrie maritimă”.

Proiectul, denumit „Sea Zero”, a fost anunțat inițial în martie 2022, iar de atunci Hurtigruten împreună cu institutul de cercetare din Norvegia SINTEF au explorat soluții tehnologice care ar putea ajuta la realizarea călătoriilor maritime fără emisii.

nava electrica de croaziera

Nava va funcționa în principal cu baterii de 60 de megawați care pot fi încărcate în porturi, deoarece sursele regenerabile reprezintă 98% din sistemul electric al Norvegiei.

ADVERTISING

Gerry Larsson-Fedde, director în cadrul Hurtigruten, estimează că bateriile vor avea o autonomie de 300 până la 350 de mile marine, ceea ce înseamnă că în timpul unei călătorii dus-întors de 11 zile, bateriile ar trebui încărcate de aproximativ șapte sau opt ori.

nava electrica de croaziera

Pentru a reduce dependența de baterii, atunci când bate vântul, trei pânze retractabile se vor ridica din punte, atingând o înălțime maximă de 50 de metri.

Ele se pot regla, micșorându-se pentru a trece pe sub poduri sau schimbându-și unghiul pentru a prinde mai mult vânt, explică Larsson-Fedde.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a adăugat că pânzele vor fi acoperite cu un total de 1.500 de metri pătrați de panouri solare care vor genera energie pentru a încărca bateriile în timpul navigării.

nava electrica de croaziera

Nava va fi echipată cu 270 de cabine pentru a găzdui 500 de oaspeți și 99 de membri ai echipajului.

*Fotografii: Facebook/Hurtigruten

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇