A fost găsită o modalitate de a produce electricitate din aer

A fost găsită o modalitate de a produce electricitate din aer
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Un nou studiu demonstrează că umiditatea din aer poate deveni o nouă sursă de energie curată și, spre deosebire de soare și vânt, este disponibilă în permanență.

”Este foarte palpitant. Deschidem o ușă largă spre obținerea de electricitate curată chiar din aer”, spune Xiaomeng Liu, student la University of Massachusetts-Amherst și autorul principal al studiului publicat în jurnalul Advanced Materials, citat de USA Today și Washington Post.

Potrivit cercetătorilor, aproape orice material poate fi transformat într-un dispozitiv pentru colectarea electricității din umiditatea din aer.

ADVERTISING

”Aerul conține o cantitate enormă de electricitate. Gândiți-vă la un nor, care nu este altceva decât o masă de stropi de apă. Fiecare dintre acești stropi conține o sarcină electrică și, atunci când condițiile sunt potrivite, norul produce un fulger – dar nu știm cum să captăm electricitate din fulger într-un mod pe care să putem conta. Ce am făcut a fost să cream un nor de mai mici dimensiuni care să producă electricitate pentru noi într-un mod previzibil și continuu, pentru a putea să o captăm”, explică Jun Yao, profesor asistent la universitate și autor senior al studiului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acest studiu are la bază o cercetare dintr-un alt studiu, publicat în 2020, care a arătat că energia poate fi extrasă din umiditate cu ajutorul unui material pe bază de bacterii. Noul studiu arată că aproape orice alt material, inclusiv siliconul și lemnul, poate fi folosit în același scop.

Ei au folosit un dispozitiv pe care îl numesc ”air-gen”, de dimensiunea unei unghii și mai subțire decât un fir de păr, acoperit cu mici orificii, nanopori, care captează sarcina electrică naturală a moleculelor de apă din aer.

ADVERTISING

Deoarece umiditatea este mereu prezentă, astfel de dispozitive pot funcționa în mod continuu, spre deosebire de panourile solare sau turbinele eoliene, care funcționează doar în anumite condiții.

Potrivit cercetătorilor, în jur de 1 miliard de aparate air-gen, care așezate unele peste altele ar ajunge la dimensiunile unui frigider, ar putea produce un kilowat și alimenta parțial o casă în condiții ideale.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇