Panourile solare, un dezastru ecologic pe cale să se producă?

Panourile solare, un dezastru ecologic pe cale să se producă?
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Considerate o armă crucială în lupta împotriva schimbărilor climatice, panourile fotovoltaice au un neajuns: nu pot fi folosite la nesfârșit.

De fapt, au o durată de viață de până la 25 de ani, iar experții estimează că miliarde de panouri solare vor fi eliminate și înlocuite la un moment dat. Problema este că nu există în prezent infrastructura necesară pentru reciclarea lor, notează BBC.

La nivel global există o capacitate fotovoltaică instalată de peste 1 terawatt și, dacă luăm în calcul atât panourile instalate pe acoperișuri, cât și parcurile solare, putem vorbi de 2,5 miliarde de panouri solare, estimează Rong Deng, expert în reciclarea panourilor fotovoltaice la o universitate din Australia.

ADVERTISING

Experții în energie le cer guvernelor să acționeze urgent pentru a preveni ceea ce se anunță a fi un adevărat dezastru ecologic global.

”Vom avea un munte de deșeuri până în 2050, dacă nu punem în mișcare lanțurile de reciclare acum! Producem tot mai multe panouri solare, ceea ce este foarte bine, dar cum vom gestiona deșeurile?”, întreabă Ute Collier, vicedirector la International Renewable Energy Agency.

ADVERTISING

Un pas important va fi făcut la sfârșitul acestei luni, când urmează să fie inaugurată, în Franța, prima fabrică dedicată reciclării complete a panourilor solare, deținută de compania ROSI.

Aici vor fi extrase inclusiv materiale prețioase precum cupru și argint conținute de aceste panouri, care sunt sunt în general cel mai greu de recuperat. Ele vor fi apoi folosite la fabricarea unor noi unități solare, mai puternice.

Astfel de inițiative devin cruciale în perioada de boom pe care o cunosc în prezent instalațiile fotovoltaice. La nivel global, capacitatea de generare a energiei solare a crescut cu 22% în 2021.

ADVERTISING

Tehnologia evoluează constant și este tot mai ieftin să înlocuiești mai repede panourile solare cu versiuni mai moderne.

”Până în 2030 credem că vom avea patru milioane de tone de deșeuri, ceea ce poate fi încă gestionat, însă până în 2050 am putea ajunge la peste 200 de milioane de tone la nivel global”, spune Collier.

Spre comparație, cantitatea de deșeuri de plastic produse anual în întreaga lume se ridică la 400 de milioane de tone.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇