Lupta oilor cu panourile solare. Scandal într-o comună din Bucovina între primar și ciobani

Lupta oilor cu panourile solare. Scandal într-o comună din Bucovina între primar și ciobani

Într-o comună din Bucovina e mare scandal, pentru că primarul vrea să facă un parc de panouri fotovoltaice pe terenurile pe care localnicii îşi duc animalele la păscut.

Pe fir a intrat acum prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, susţinut de PNL.

Acesta a decis să atace în instanţă hotărârea Consiliului Local al comunei Bosanci prin care se actualizează amenajamentul pastoral al comunei, pe motiv că nu este motivată în fapt şi în drept şi, ”în consecinţă, nu face dovada că sunt îndeplinite cerinţele de valabilitate sub aspectul obiectului licit”, dar şi pentru că actul administrativ nu respectă prevederile legale în materie de păşuni permanente, întrucât nu cuprinde toate suprafeţele de pajişti înregistrate la data de 1 ianuarie 2007 în registrul agricol.

ADVERTISING

”Ca prefect, sprijin proiectele de dezvoltare a localităţilor, investiţiile în comunităţile noastre, dar toate demersurile trebuie derulate cu respectarea strictă a legislaţiei aplicabile”, a transmis, marţi, prefectul de Suceava.

Hotărârea din ianuarie 2023 a fost aprobată de Consiliul Local Bosanci în contextul în care între crescătorii de animale din localitate şi primarul Neculai Miron există de luni de zile un scandal. Crescătorii de animale îl acuză pe edil că vrea să concesioneze sute de hectare de păşune unei firme care vrea să amenajeze pe păşunile localităţii un parc cu panouri fotovoltaice.

ADVERTISING

Ei spun că au în jur de 8.000-9.000 de animale, în marea lor majoritate ovine, cărora nu vor mai avea cum să le asigure sursa de hrană, dacă hotărârea Consiliului Local nu le va mai permite accesul pe păşuni.

Anul trecut, edilul Neculai Miron susţinea, într-un interviu pentru News Bucovina, că statisticile APIA arătau că în comună sunt doar 5.482 de animale, numărul lor fiind mult mai mic decât cel declarat de crescătorii care se opun parcului de fotovoltaice.

Edilul afirma că ovinele pot paşte pe islazurile unde ar urma a fi amplasate panourile fotovoltaice, întrucât acestea vor fi puse la un metru şi jumătate de pământ, având între 2 şi 5 metri între ele.

ADVERTISING

Ales ca primar al comunei Bosanci în 2016 pe listele ALDE, edilul a plecat ulterior în PNL, fiind reales în funcție la alegerile din 2020. Ulterior, a intrat în conflict cu președintele CJ Suceava și al PNL Suceava, Gheorghe Flutur, și și-a exprimat deschis susținerea pentru AUR și Forța Dreptei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇