Comisia Europeană vrea să instaleze centre uriașe de date în spațiu, care să fie alimentate de centrale solare

Comisia Europeană vrea să instaleze centre uriașe de date în spațiu, care să fie alimentate de centrale solare

Un consorțiu condus de Thales Alenia Space a fost înființat pentru a găsi o soluție pentru instalarea de centre de date pe orbită, care să fie alimentate de centrale solare ce generează câteva sute de megawați.

Acest concept utilizează direct energia produsă în spațiu, în afara atmosferei terestre. Singura legătură cu solul ar fi conexiunile Internet de mare viteză bazate pe comunicații optice.

Acest proiect ar putea contribui la îndeplinirea obiectivului european Green Deal - atingerea neutralității climatice până în 2050 - și ar reprezenta, de asemenea, o dezvoltare fără precedent în ecosistemul spațial și digital european.

ADVERTISING

Thales Alenia Space, un joint-venture între Thales (67%) și Leonardo (33%), a fost aleasă de Comisia Europeană pentru a conduce studiul de fezabilitate ASCEND (Advanced Space Cloud for European Net zero emission and Data sovereignty) privind instalarea unor centre de date pe orbită, parte a programului de cercetare Horizon Europe.

Amprenta ecologică tot mai mare a tehnologiei digitale devine o provocare majoră

Nevoia tot mai mare de digitalizare înseamnă că centrele de date din Europa și din întreaga lume cresc într-un ritm exponențial, ceea ce, la rândul său, are un impact critic asupra consumului de energie și asupra mediului. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un consorțiu condus de Thales Alenia Space a fost înființat pentru a găsi o soluție ambițioasă pentru Europa, pentru instalarea de stații de centre de date pe orbită, care să fie alimentate de centrale solare ce generează câteva sute de megawați.

Pentru studiul de fezabilitate ASCEND, Thales Alenia Space conduce un consorțiu de companii cu domenii complementare de expertiză care acoperă mediul (Carbone 4, VITO), cloud computing (Orange, CloudFerro, Hewlett Packard Enterprise Belgium), vehicule de lansare (ArianeGroup) și sisteme orbitale (centrul aerospațial german DLR, Airbus Defence and Space și Thales Alenia Space).

ADVERTISING

Primul obiectiv al acestui studiu este de a evalua dacă emisiile de carbon rezultate din producția și lansarea acestor infrastructuri spațiale vor fi semnificativ mai mici decât emisiile generate de centrele de date de la sol, contribuind astfel la atingerea neutralității climatice.

Al doilea obiectiv e de a determina dacă există soluții de lansare și operabilitate pentru aceste centre de date spațiale, utilizând tehnologii de asistență robotică dezvoltate în prezent în Europa, cum ar fi demonstratorul EROSS IOD.

Despre Thales Alenia Space

Cu o experiență de peste 40 de ani și beneficiind de o combinație unică de competențe, expertize și culturi, Thales Alenia Space oferă soluții rentabile pentru telecomunicații, navigare, observarea Pământului, managementul mediului, explorare, știință și infrastructuri orbitale.

Guverne și companii private, deopotrivă, se bazează pe Thales Alenia Space pentru a proiecta sisteme de sateliți care oferă, oricând și oriunde, posibilități de conectare și de poziționare, care ne monitorizează planeta, contribuie la gestionarea resurselor și care explorează sistemul nostru solar și chiar mai departe.

Thales Alenia Space consideră spațiul ca fiind un nou orizont, contribuind la o viață mai bună și mai sustenabilă pe Pământ.

Joint-venture între Thales (67%) și Leonardo (33%), Thales Alenia Space colaborează cu Telespazio.

Thales Alenia Space a înregistrat venituri consolidate de aproximativ 2,15 miliarde de euro în 2021 și are aproximativ 8.000 de angajați în 10 țări. www.thalesaleniaspace.com


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇