Cercetătorii au descoperit ceva îngrijorător în ochii umani. Până unde a ajuns poluarea

Cercetătorii au descoperit ceva îngrijorător în ochii umani. Până unde a ajuns poluarea

Un studiu recent publicat a scos la iveală microplastice inclusiv în ochiul uman.

Cercetătorii au descoperit peste 8.500 de particule de plastic în probele prelevate de la 49 de persoane cu diferite afecțiuni oculare.

Este vorba despre bucăți de plastic minuscule, cu o dimensiune mai mică de cinci milimetri, adesea prea mici pentru a fi văzute fără un microscop.

Aceste particule sunt foarte răspândite, fiind găsite în diverse medii, inclusiv în interiorul corpului nostru. Cercetări anterioare au arătat că acestea se pot găsi chiar în placentă sau în creier.

ADVERTISING

Studiul de față ridică întrebări cu privire la modul în care microplasticele ar putea afecta sănătatea ochilor și subliniază importanța înțelegerii riscurilor poluării cu plastic.

Cercetările leagă microplasticele de probleme precum inflamația testiculară, sănătatea redusă a spermei și perturbări ale bacteriilor intestinale, dar nu numai, conform Science Direct.

Microplasticele pot transporta substanțe chimice dăunătoare, cum ar fi bisfenolul A (BPA), despre care se știe că poate contamina solul, apa și alimentele. Studiile sugerează că aceste particule pot provoca inflamații și toxicitate în sistemul digestiv al animalelor, fapt confirmat de studii, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la potențialele efecte la om.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇