2020 a fost cel mai puțin zgomotos an din ultimele decenii. Seismologii au profitat de liniște pentru a ”asculta” Pământul

2020 a fost cel mai puțin zgomotos an din ultimele decenii. Seismologii au profitat de liniște pentru a ”asculta” Pământul

Pământul s-a bucurat de perioada cu cea mai multă liniște din ultimele decenii în anul 2020, când activitatea umana a fost drastic redusă de restricțiile impuse pentru a limita răspundirea Sars-CoV-2.

Un grup de seismologi din 33 de țări a analizat datele și a concluzionat că zgomotul ambiental generat de activitățile oamenilor, de la călătorit până la cele industriale, a scăzut și cu 50%, potrivit Reuters.

Echipa, din care fac parte și experți de la Serviciul Seismologic de la Universitatea ETH din Elveția, a măsurat niveluri de zgomot mai scăzute la 185 din cele 268 de stații seismologice incluse în studiu, răspândite în întreaga lume.

ADVERTISING

Diminuări cu 50% au fost înregistrate în timpul săptămânilor cu restricții drastice de circulație. Astfel, a fost mai liniște pe Pământ în aceste săptămâni decât de Crăciun, perioada în care de obicei era în anii trecuți cea mai scăzută activitate generatoare de zgomot.

Datele obținute au fost comparate cu cele din ultimii 20 de ani.

Valul de ”liniște” a pornit din China, continuând cu Italia, restul Europei și apoi cele două Americi, urmând cursul primului val de COVID.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mai puțin zgomot de suprafață a însemnat și posibilitatea observării mai exacte a activității seismice. Au fost depistate cutremure de mică intensitate care altfel ar fi trecut neobservate.

Cercetătorii spun că asta îi ajută să înțeleagă mai bine activitatea scoarței Pământului și să facă predicții mai exacte în ce privește producerea cutremurelor mari.

”A fost o oportunitate fără precedent. Nu am fi putut nicicând în condiții normale să facem astfel de experimente”, a spus Frederick Massin, unul dintre seismologii din echipa internațională.

ADVERTISING

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇