Reacții la afirmațiile lui Cristi Puiu despre mască și Covid. Medicii sunt revoltați, iar Cristian Tudor Popescu îl acuză de „măgărie agitatorică”

Reacții la afirmațiile lui Cristi Puiu despre mască și Covid. Medicii sunt revoltați, iar Cristian Tudor Popescu îl acuză de „măgărie agitatorică”

După ce regizorul Cristi Puiu a revenit de câteva ori în discursul de la TIFF la ideea de a purta mască de protecție, mai ales în aer liber, pe care o consideră absurdă, reacțiile nu au întârziat să apară.

Cristi Puiu a ales să șocheze în discursul de la TIFF: Să stai 200 de minute cu mască e inuman. Niște oameni indisciplinați au zis ”Nu” dictaturii în 1989

Medic: Mă doare foarte mult și ne doare mult

Astfel, medicul Andreea Moldovan, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase Brașov, și-a exprimat dezamăgirea că regizorul gândește așa, mai ales fiind vorba de un formator de opinie.

"Este trist, pentru că Cristi Puiu este un lider de opinie, iar festivalul clar are un nivel înalt de calitate. Este trist să aud așa ceva și poate sunt și mai dureroase acele aplauze auzite.

Pot să vă spun că eu și colegele care sunt în tură suntem așa îmbrăcate (în combinezon - n.red.) de la ora 8:00 fără 10. Cred că am văzut măcar 55-60 de pacienți, curge apa pe noi, stăm cu mască, ochelari și vizieră de atunci, cu un halat impermeabil și totuși nu ne plângem.

Lista actualizată cu județele unde este obligatoriu să porți mască sanitară și în aer liber

ADVERTISING

Pur și simplu, ne facem datoria și considerăm că aceasta este o măsură de a ne proteja pe noi și pe cei din jurul nostru, inclusiv pe pacienți.

Pentru noi este datorie, pentru alții e dureros că gândesc așa și transmit astfel de mesaje. Doare tare de tot.

Din respect pentru cei bolnavi, din respect pentru cei care au murit, cred că ar trebui să încercăm să limităm răspândirea acestui virus, pentru că depinde doar de noi.

Alte mijloace, momentan, cu siguranță, nu avem la îndemână.

Mă doare foarte mult și ne doare mult ca și personal medical astfel de atitudini", a declarat medicul Andreea Moldovan, într-o intervenție telefonică la Digi24.

CEO-ul Terapia Cluj: Sunt atenți să poarte masca în fiecare zi medicii, asistenții, infirmierii, ambulanțierii

La rândul său, CEO-ul Terapia Cluj, medicul Dragoș Damian, contrazice afirmațiile regizorului Cristi Puiu.

„Citeam că domnul Cristi Puiu nu vrea să se poarte masca 200 de minute, cât durează capodopera sa cinematografică. Este ok. Sunt atenți să poarte masca 480 sau 600 de minute în fiecare zi medicii, asistenții, infirmierii, ambulanțierii, jandarmii, poliția, cei din fabricile de medicamente, în general cei care au grijă de cei care se infectează după ce sunt sfătuiți să nu poarte masca”, a declarat Dragoș Damian, pentru Cluj24.ro.

ADVERTISING

Cristian Tudor Popescu, fără menajamente

Un alt formator de opinie care a luat atitudine este jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care își pune mai multe întrebări pe pagina sa de Facebook:

„1. Să ne uităm, cu sau fără mască pe față, la un film de 3 ore și 20 de minute, o fi uman?

2. Până să-i trateze puterea, cum spune dl Puiu, românașii veseli nu se tratează ei cu covid unii pe alții ca niște vite bolnave de boala vacii nebune?

2 bis: Oare ce gust ar avea laptele bovinelor care ar fi ținute cu ochii pe filmul dlui Puiu 200 de minute?”.

El a continuat: „După ce îşi mai vizionează încă o dată capul de operă «Malmkrog», fireşte, fără mască pe figură, ca un luptător întru libertate ce este, poate că autorul «Morţii domnului Lăzărescu» găseşte timp să citească următoarea ştire:

Caz dramatic la Alba Iulia: o femeie însărcinată a murit la 33 de ani, după ce s-a infectat cu SARS-CoV2

«Printre zecile de oameni ucişi de covid în ultimele 24 de ore se află şi o femeie însărcinată în 6 luni şi o săptămână, care a murit la spitalul judeţean din Alba Iulia. Avea 33 de ani şi nicio altă afecţiune în afară de infecţia cu sars-cov 2, care i-a provocat bronhopneumonie bilaterală, insuficienţă hepatică şi insuficienţă respiratorie acută».

ADVERTISING

Şi să mai răspundă la o întrebare: Să vrei să respiri şi să nu mai poţi să respiri, deşi ai, de zile întregi, un tub băgat pe gât, oare cât de inuman este?. Cam câţi malmkrogi pe zi crede domnul Puiu că stă un medic într-un spital covid cu masca pe pielea feţei?”.

Ulterior, CTP a intervenit la Digi24 și a spus că ceea ce a făcut Puiu este o „măgărie agitatorică” prin care îşi promovează filmul.

„Tot ce o să spun în continuare despre declarațiile dlui Puiu îi va face un serviciu, pentru că eu nu pot să tac, asta mi-e meseria, astea sunt mecanismele mass-media, trebuie să comentez.

Dar este exact ceea ce dorește dl. Puiu, pentru că dânsul a făcut o măgărie agitatorică menită să-i promoveze filmul. Dacă n-aș lua în considerare această posibilitate, ar trebui să îl consider pe dl. Puiu, pe distinsul regizor Cristi Puiu, de-a dreptul idiot!”, a adăugat Cristian Tudor Popescu, fără menajamente.

Jurnalistul i-a criticat şi pe spectatorii care l-au aplaudat, la TIFF, pe Puiu, pe care îi consideră fie „cretini”, fie „ticăloşi”, fie ambele.

”Cine sunt cei care au aplaudat? Hominizii, cei care se înghesuie acum pe litoral bot în bot, fund în fund, fără să țină seama de niciun fel de regulă, ăia de se tratează acum cu bere și cu grătar, ăia care întreabă: Care virus, domnule?

Ălora care nu le pasă cum mor oamenii cu zecile și zecile și zecile, în fiecare zi acum, cifre care cresc, cresc din ce în ce mai groaznic, ăstora care nu le pasă, care sunt adepții teoriei că de fapt virusul nu există și e o manipulare din partea autorităților. Într-un cuvânt, e vorba de cretini și de ticăloși! Ca să aplauzi așa ceva, trebuie să fii cretin, ticălos sau și una, și alta”.

https://www.facebook.com/CTPopescu/posts/2978197798959304

Adelin Petrișor: Poartă mască, chiar dacă va trebui să vezi doar filme mai scurte!

Un alt jurnalist cunoscut este reporterul special Adelin Petrișor, care a realizat numeroase materiale pentru TVR din spitalele Covid din țară și a văzut la prima mână ce înseamnă aceasta boală, așa că nu poate fi de acord nici el cu regizorul Puiu.

Să stați cu masca pe față și să vă uitați la un film de 200 de minute este inuman, le-a spus Cristi Puiu spectatorilor de la TIFF. Oare până la câte minute vizionarea cu mască este umană?

Cu tot respectul pentru libertatea de expresie, așteptam mai mult de la domnul Puiu. Poartă mască, chiar dacă va trebui să vezi doar filme mai scurte! Pe cele lungi păstrează-le pentru după pandemie, pentru platformele de streaming sau pentru altă viață”, a scris pe Facebook Adelin Petrișor, platformă unde are 45.000 de followeri.

Lucian Mîndruță: Filmul e artă și arta vine după supraviețuire, după sănătate

Cât despre alt jurnalist, Lucian Mîndruță a ales să răspundă cu amuzament regizorului Puiu:


”Si mie mi-e teama de abuzuri, la fel ca lui Cristi Puiu. Daca vine un guvern PSD si ne obliga sa ne uitam doar la filmele lui, de Revelion?”, a scris Mîndruță pe Facebook.

Apoi, a revenit cu o postare mai detaliată:

Daca va spun astia sa mergeti in maini o sa mergeti. La Eroilor!.

Nu, Cristi. Daca imi spun sa merg in maini, ca ordin, fara pic de ratiune, fara niciun motiv, doar de dragul de a da un ordin, te asigur ca nu il execut.

Eu respect ce are in spate stiinta. Si nu o fac pentru mine, care poate scap de boala asta, ci ca sa n-o dau si altora, inclusiv mamei mele.

De aia s-a enervat lumea pe tine pe facebook, Cristi. Pentru ca tu ai pus mai sus experienta de a-ti vedea filmul de sanatatea oamenilor.

Si nu, nu e. Filmul e arta si arta vine dupa supravietuire, dupa sanatate, nu inaintea ei. Asa e piramida aia a cineastului Maslow.

Alminteri, eu ma simt jignit de aceasta formula: "Daca va spun astia". Nu pentru ca imi spun astia pun masca in interior. Ci pentru ca imi spun eu. Tot asa cum imi spun c-as putea sa ma uit la filmele tale pe laptop, si nu intr-o sala. Sigur, atunci cand o sa faci ceva in care binele invinge, nu ca in viata reala...”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇