Lista actualizată cu județele unde este obligatoriu să porți mască sanitară și în aer liber

Lista actualizată cu județele unde este obligatoriu să porți mască sanitară și în aer liber

Tot mai multe județe impun obligativitatea purtării măștii sanitare în spațiile publice deschise.

Măsura a fost luată și în București (din 3 august).

SpotMedia.ro vă ține la curent cu informaţiile referitoare la județele care au luat această decizie până acum.

Iată lista județelor unde e obligatoriu portul măștii:

  1. Argeş (din 28 iulie)
  2. Dâmbovița (din 30 iulie)
  3. Hunedoara (din 1 august)
  4. Gorj (din 1 august)
  5. Botoșani (din 1 august)
  6. Teleorman (din 31 iulie)
  7. Arad (din 1 august)
  8. Galați (din 1 august)
  9. Brașov (din 1 august)
  10. Prahova (din 1 august)
  11. Constanța (din 1 august)
  12. Iași (din 1 august până pe 14 august)
  13. Vrancea (din 1 august)
  14. Buzău (din 1 august)
  15. Vâlcea (din 1 august)
  16. Călărași (din 1 august)
  17. Satu Mare (din 1 august)
  18. Giurgiu (din 1 august)
  19. Dolj (din 1 august)
  20. Sibiu (din 3 august)
  21. Timiș (din 1 august)
  22. Neamț (din 5 august)
  23. Vaslui (din 4 august până pe 17 august)
  24. Ilfov (din 4 august)
  25. Cluj (din 8 august)
  26. Tulcea (din 7 august)
  27. Mureș (din 8 august)
  28. Harghita (11 august)
  29. Sălaj (12 august)
  30. Brăila (14 august)

Măsura a fost propusă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), fiind ulterior aprobată de Guvern.

Totuși, decizia locală este luată de Comitetul Județean de Urgență, la propunerea DSP. Așa că rămâne la latitudinea autorităților locale să decidă acest lucru, în funcție de evoluția epidemiei în fiecare județ.

Argeș

Primul județ care a luat această măsură a fost Argeș. Purtarea măștii în aer liber este obligatorie în Argeș din 28 iulie.

ADVERTISING

Dâmbovița

Ulterior, și în Dâmbovița s-a luat această decizie, din cauza unor noi focare de coronavirus. Astfel, purtarea măștii este obligatorie și în spații exterioare aglomerate, din 30 iulie.

Hunedoara

Purtarea măştii de protecţie a devenit obligatorie, din 1 august, în spaţii publice deschise de pe teritoriul judeţului Hunedoara, în condiţiile în care autorităţile au constatat o tendinţă crescătoare a ratei de infectare cu noul coronavirus.

Gorj

Purtarea măştilor de protecţie a devenit obligatorie din 1 august în zonele deschise aglomerate din Gorj, excepţie fiind pentru persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense sau în condiţii de muncă solicitante, se arată în hotărârea luată, vineri, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Gorj.

Botoșani

Prefectura Botoşani a anunțat, într-un comunicat de presă, că purtarea măştii devine obligatorie din 1 august în pieţe, târguri, staţii de autobuz, tramvai, tren, în unele zone pietonale sau aglomerate.

Teleorman

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman a hotărât obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate, începând din 31 iulie.

E vorba despre ”spaţii închise şi în spaţiile deschise în care există aglomerări de persoane, respectiv pieţe, târguri, oboare, mijloace de transport în comun, staţii de autobuz, gări, autogări, parcuri, precum şi în alte spaţii deschise unde se formează grupuri mai mari de trei persoane", se arată în hotărârea luată de CJSU Teleorman.

Arad

Masca a devenit obligatorie și în județul Arad, în spații deschise intens circulate, cum ar fi pieţe, târguri, staţiile mijloacelor de transport în comun, peroanele CFR, până la încetarea stării de alertă. Măsura a intrat în vigoare la 1 august.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenă vor stabili zonele intens circulate, care vor fi marcate ca atare.

Galați

De la 1 august, portul măștii a devenit obligatoriu și în județul Galați. Toate persoanele de peste 5 ani sunt obligate să poarte acest echipament dacă se plimbă pe faleza inferioară sau pe faleza superioară, dacă sunt în parcuri, pe strada Brăilei şi în celelalte locuri de promenadă ale oraşului.

În aceste zone purtarea măştii de protecţie este obligatorie în intervalul orar 16:00 - 23:00. De asemenea, purtarea măştii va fi obligatorie în cele 5 pieţe principale din Galaţi, în intervalul orar 07:00-18:00. În Talciocul din Galaţi, purtarea măştii de protecţie este obligatorie în intervalul orar 07:00 - 13:00.

Brașov, Prahova, Constanța și Iași

Tot de la 1 august, și Brașov a impus această măsură. Prahova a decis de asemenea obligativitatea purtării măștii, în două intervale orare, respectiv 07:00-11:00 şi 15:00-23:00.

Și nu doar la munte s-a luat decizia, ci și la mare. Prefectul judeţului Constanţa, George Niculescu, a anunţat că de la 1 august, turiştii şi localnicii trebuie să poarte mască în locurile aglomerate din staţiuni, în intervalul 18:00 - 24:00, inclusiv pe plaje.

Și în tot județul Iași s-a decis ca, în intervalul 1 - 14 august 2020, să se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele, prezente în spațiile publice deschise.

Vrancea, Buzău, Vâlcea, Călărași și Satu Mare

Aceeași decizie a fost luată și în Vrancea. Măsura a intrat în vigoare la 1 august. Astfel, a devenit obligatoriu portul măștii în toate spaţiile aglomerate, închise sau deschise. Este vorba despre pieţe, târguri, staţii de autobuz, gări şi autogări, în parcările magazinelor, în timpul procesiunilor religioase, în curtea bisericii, dar şi în parcuri, grădini publice şi zone de agrement.

ADVERTISING

În plus, masca mai e obligatorie afară în Buzău, Vâlcea, și Călărași, tot de la 1 august.

Și Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare a adoptat o hotărâre privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţii deschise, respectiv în pieţele şi târgurile din judeţ.

Hotărârea a intrat în vigoare începând cu data de 1 august. Tot de la această dată a intrat în vigoare și hotărârea prin care se interzice comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate (terase), în intervalul orar 23.00-06.00.

Satu Mare a impus aceste măsuri de restricție, deși are cele mai puține cazuri de COVID-19 din țară.

Giurgiu

Aceeași decizie a fost luată și în Giurgiu. Începând cu 1 august, masca de protecție este obligatorie pe faleze, în pieţe deschise, târguri/oboare, gări, autogări, staţii pentru transportul în comun, parcuri și locuri de joacă.

De asemenea, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis interzicerea comercializării şi consumului produselor alimentare şi a băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor, în intervalul orar 23.00 – 6.00.

Dolj

Purtarea măştii de protecţie în spaţiile publice deschise este obligatorie, din 1 august, şi în judeţul Dolj, în urma unei decizii a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Măştile trebuie să acopere gura şi nasul şi trebuie purtate în pieţe, târguri și în zonele de aşteptare pentru pasageri, informează News.ro.

Este obligatorie purtarea măştii şi în zonele pietonale intens circulate din municipiul Craiova, în intervalul orar 20.00-02.00, în zona Centrului Vechi, în perimetrul delimitat de străzile Calea Unirii, A.I.Cuza, Mihail Kogălniceanu şi Arieş, inclusiv pe sectoarele străzilor nominalizate aferente perimetrului delimitat.

Sibiu

Masca de protecție a devenit obligatorie din 3 august și în Sibiu în intervalul orar 15:00 - 18:00 și permanent în weekend. Masca trebuie purtată în piețele agroalimentare, la târguri, festivaluri și în stațiile de autobuz, pe peroanele din stațiile de cale ferată, autogări, la Aeroportul Internațional Sibiu zona de parcare, în stațiile de îmbarcare transport pe cablu (Bâlea Cascadă, Bâlea Lac și Păltiniș), scrie publicația locală Turnul Sfatului.

Măsura este valabilă și pentru înmormântări sau vizite la Grădina Zoologică Sibiu, parcuri și la orice evenimente culturale organizate în spații deschise.

Timiș

Și Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a decis că din 1 august, ora 19.00, devine obligatorie purtarea măştii de protecţie în spaţiile publice deschise, cu excepţia Pieţei Victoria şi a centrului istoric din Timişoara.

Purtarea măştii de protecţie este obligatorie şi în spaţiile publice deschise de pe raza judeţului Timiş, în baza unei hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit, sâmbătă, în şedinţă extraordinară.

Prevederile hotărârii au devenit obligatorii începând cu data de 1 august, ora 19:00, pe întreaga perioadă a stării de alertă.

Categoria spaţiilor publice deschise cuprinde: pieţe, târguri, pieţe de vechituri, zone de aşteptare, staţii transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, zonele de promenadă ale oraşelor (cu excepţia Pieţei Victoria din Timişoara şi centrul istoric al municipiului Timişoara), locuri de joacă din parcuri, grădini de vară, la serbări publice, pelerinaje, ceremonii religioase, evenimente sportive, evenimente publice, arată un comunicat al Prefecturii Timiş.

Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani.

București

Pe 3 august și pentru București s-a decis ca purtarea măștii să devină obligatorie, pe toată durata zilei, în zona delimitată ca fiind Centrul Vechi, în toată zona pietonală.

Totodată, s-a decis obligativitatea purtării măştii de protecţie în pieţe, în târguri şi în expoziţii, pe toată durata desfăşurării expoziţiei, târgurilor de către toate persoanele. Pentru evenimente, organizatorii vor trebui să pună la dispoziția participanților măști.

S-a hotărât purtarea obligatorie a măştii în staţiile STB, în gări, staţii CFR, peroane, autogări, staţii de auto, taximetre.

Neamț

În Neamț măsura a intrat în vigoare din 5 august si se va aplica în pieţe, târguri, oboare, la muzee sau lăcaşuri de cult.

”Începând din 5 august, orele 06:00, se instituite obligativitatea purtării măştii de protecţie, pe raza judeţului Neamţ, de către toate persoanele cu vârsta peste 5 ani, prezente în spaţiile aglomerate în aer liber şi anume: pieţe, târguri, oboare; la oficierea oricărui tip de eveniment; muzee şi alte obiective turistice; lăcaşuri de cult turistice şi ecumenice”, anunță Prefectura Neamţ.

Sunt exceptate de la această măsură persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută. 

Vaslui

Masca de protecţie este obligatorie în spaţiile publice aglomerate din judeţul Vaslui, în perioada 4 - 17 august, conform unei decizii a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), citată de Agerpres.

"Începând cu data de 4 august, este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise de pe teritoriul judeţului Vaslui, în grupuri de mai mult de trei persoane care nu sunt membri ai aceleiaşi familii, spaţii cum ar fi: pieţele agro-alimentare, târgurile, zonele de aşteptare, staţii de autobuz, peroane, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, pe toată perioada de funcţionare a acestor activităţi", se arată în hotărârea CJSU Vaslui.

Ilfov

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov a decis ca și în acest județ să fie obligatorie purtarea măștii de protecție în zonele aglomerate.

Măsura a intrat în vigoare marți, 4 august, de la ora 12.00.

”Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise cum ar fi piețe, târguri, oboare, expoziții, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, pe întreaga durată a programului de funcționare a acestora”, se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului – Județul Ilfov.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1171582903199620&id=546814655676451&__xts__[0]=68.ARCGWGSesdqgviAdtWA8UZ40batEhutVS3pZQNuWvBFTZ5bavHqXfUk_mBpYTVo83pLEVOBkXm8mPmad_tagA8b8hVs6IYkT_FODQcmIwc0nF3NTn6RosB_w4Fc7CpP2LR3WByjPsQluaXAydYrB07BhhlxdpvNIDiH7s_QEl5TQDJ_2qvX5KXGBXsJpPr8OBdtiMf-EgVcukZp9fdspVjpDxCkN_MIH9ES6y6DS4w0uuwWFbwNZg7prmgUXH2isWOERSEjpG-W_WkOdZ7x5yHmQ9SrWJvHvpcTYUQl0_4QjkOy1IYVTP-aB1suxluY4W5riG38MDKxq-LylKq9r23lgXw&__tn__=-R

Cluj

Purtatea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate va deveni obligatorie, începând din 8 august, şi în judeţul Cluj, în urma unei decizii a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

”CJSU a decis în această seară că, începând cu data de 8 august 2020, ora 00.00, pe întreg teritoriul judeţului Cluj, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie de către toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani, astfel încât să acopere nasul şi gura, la întruniri de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment organizate în spaţii publice deschise, în zone în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje şi adunări cu caracter religios”, a transmis, miercuri seară, Prefectura Cluj.

Tulcea

Autorităţile au impus obligativitatea purtării măştilor de protecţie, începând din 7 august, în toate zonele aglomerate din judeţul Tulcea. Măsura se va aplica zilnic, în intervalele orare 9:00-14:00 şi 18:00-21:00.

Aici sunt incluse locurile de promenadă şi locurile de îmbarcare şi debarcare a pasagerilor în navele care fac legătura între municipiu şi satele izolate ale Deltei Dunării.

Purtarea măştii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura este obligatorie în pieţe, târguri, oboare, zone în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, în exteriorul obiectivelor turistice din satele Niculiţel şi Cerna, în zonele de promenadă din municipiu.

Mureș

Și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Mureș a decis, pe 7 august, ca masca să fie obligatorie în spațiile deschise. Măsura se aplică din 8 august.

Astfel, persoanele prezente în piețele agroalimentare, piețe auto, bazaruri și târguri de pe teritoriul județului Mureș vor fi obligate să poarte masca, începând de sâmbătă, de la ora 00.00.

De asemenea, purtarea măștii este obligatorie în zonele de așteptare exterioare ale unitățile spitalicești publice și private, ambulatorii de specialitate, farmaciilor, precum și în spațiile de așteptare situate în exteriorul unor entități publice și private care asigură servicii pentru populație (instituții publice, entități tip hypermarket, supermarket, bănci, companii de telefonie, etc), în stațiile de autobuz, autogări și peroane, precum și în spațiile publice deschise aferente obiectivelor turistice de pe teritoriul județului Mureș. 

Harghita

Purtarea măştii de protecţie devine obligatorie, începând din 11 august, în toate zonele aglomerate din judeţul Harghita, măsura fiind adoptată pe 7 august de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în pieţele agroalimentare permanente sau temporare, închise sau deschise, în târgurile de animale sau de produse tradiţionale, bâlciuri, zone adiacente instituţiilor publice şi agenţilor economici unde se pot crea aglomerări de persoane, zone pietonale intens frecventate, începând cu data de 11 august, ora 06:00.

De asemenea, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie la toate evenimentele, de orice natură, unde sunt create condiţii de aglomerare de persoane, desfăşurate atât în interior, cât şi în exterior, începând cu aceeaşi dată.

Sunt exceptaţi de la obligativitatea purtării măştii de protecţie copiii sub 5 ani.

Sălaj

Purtarea măştilor de protecţie devine obligatorie, din 12 august, în toate spaţiile publice aglomerate de pe raza judeţului Sălaj, printr-o hotărâre adoptată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit documentului, măştile de protecţie trebuie purtate regulamentar în spaţii publice deschise de tip pieţe, târguri şi expoziţii, în zonele în care se desfăşoară serbări publice, activităţi cultural-artistice, activităţi religioase sau pelerinaje pe întreaga durată a programului acestora, în zonele de aşteptare a mijloacelor de transport în comun de tip staţii de autobuz, staţii şi peroane CFR, autogări şi altele asemenea, precum şi în zonele de aşteptare pentru accesul în obiectivele turistice.

Sunt exceptaţi de la obligativitatea purtării măştii de protecţie copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Brăila

Potrivit deciziei CJSU Brăila, începând cu data de 14 august este obligatorie purtarea măştii de protecţie (care să acopere nasul şi gura), de către toate persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani, în pieţele, târgurile şi oboarele brăilene şi în zonele de aşteptare - staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea, precum şi în perimetrul de aşteptare din exteriorul instituţiilor care lucrează cu publicul.

Citește și:

Masca redevine obligatorie în aproape toate spaţiile publice închise din Grecia, dar nu și în biserici

Purtarea măştii a devenit obligatorie și la Madrid


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇