Masca devine obligatorie în aer liber, în Argeș. S-au impus și alte restricții inclusiv la horă

Masca devine obligatorie în aer liber, în Argeș. S-au impus și alte restricții inclusiv la horă

Portul măștii în spațiile publice deschise devine obligatoriu în Argeș, a anunțat prefectul Emanuel Soare.

Decizia a fost luată marți de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și va fi aplicată începând de miercuri dimineață. Ea este valabilă pe tot teritoriul județului.

De asemenea, terasele vor avea program redus. Măsurile se vor aplica pe o perioadă nedeterminată de timp.

”Toate măsurile intră în vigoare azi, masca de mâine. Nu există o perioadă standard stabilită acum. Vom ține măsurile în vigoare până inversăm trendul cazurilor pozitive. Până începem să scădem numărul de cazuri noi, să ajungem la un plafon care să ne dea asigurări că amenințarea nu mai este așa de mare”, a declarat prefectul județului Argeș, Emanuel Soare, după ședința CJSU.

ADVERTISING

Sancțiuni

Referitor la sancțiunile pentru cei care nu poartă măști, prefectul a spus că amenda variază între 500 și 2.500 de lei, dar se vor aplica în cuantum maxim.

”Amenzile sunt cele prevăzute de legislația în vigoare. Nu sunt nici mai mici, nici mai mari. Sunt cele prevăzute de legislația în vigoare. Pentru mască (cei care nu poartă - n.red.) este de la 500 la 2.500 de lei. Se vor aplica în cuantum maxim”, a precizat Soare.

Prefectul a punctat că ”trebuie schimbat modul în care se insistă asupra respectării acestei măsuri”.

”Scopul este ca fiecare cetățean să respecte regulile. Să poarte masca sanitară și să respecte distanțarea fizică”, a adăugat el.

ADVERTISING

Măștile pentru persoane defavorizate

Referitor la faptul că persoanele din medii defavorizate nu își permit măști sanitare, mai ales că devin obligatorii în spațiile deschise, prefectul a spus că se caută soluții.

În acest sens, ar urma să fie lansate mai multe campanii de donare.

”Am zis să lăsăm o perioadă în care cetățenii să se obișnuiască cu ideea. Autoritățile locale trebuie să găsească soluții complementare. Trebuie să-i ajutăm să obțină măștile. Scopul nu este de a-i obliga să poarte masca și ei să nu poată face asta.

Am lansat idei, inițiative, instituțiile statului vor transmite îndemnul către instituțiile cu bani, către asociații, inițiative civice, să începem o campanie de donare, să cumpărăm măști și să le putem oferi cetățenilor care au dificultăți sau nu înțeleg cum să poarte masca. Trebuie să îi învățăm pe oameni să trăiască cu acest virus”, a mai declarat Emanuel Soare.

ADVERTISING

Prefectul a punctat că ”dacă nu respectăm regulile, nu avem nicio șansă” să învingem acest virus.

”Sunt sigur că societatea civilă va reacționa. În acest moment este vorba de solidaritate. Nu putem gestiona situația doar prin comenzi, ci trebuie ca fiecare cetățean să fie ajutat de instituțiile statului”, a completat el.

Citește și:

Alte măsuri

Totodată, CJSU a decis și alte măsuri restrictive care vizează mijloacele de transport în comun, cazinourile şi restaurantele de tip fast-food.

Astfel, mijloacele de transport în comun nu au voie să se pună în mişcare dacă nu poartă mască de protecţie toţi călătorii.

Totodată, sălile de jocuri de jocuri de noroc, cazinourile şi restaurantele de tip fast food au voie să funcţioneze până la ora 22 de luni până vineri. În weekend, acestea pot funcționa până la ora 23.

Tot în acest interval orar se pot desfășura și evenimentele private.

Însă sunt interzise horele sau alte dansuri care ar implica încălcarea măsurii de distanţare fizică.

Vezi și:

1.151 de cazuri noi de COVID-19. Record de pacienți la Terapie Intensivă, 33 de decese, inclusiv un tânăr sub 29 de ani (Infografice)

Raport INSP: 37% din cazurile noi de COVID din ultima săptămână au fost în București și patru județe (Grafice)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇