Mai puțin de 3% din ecosistemele mondiale mai sunt intacte. Harta cu ultimele locuri neatinse de mâna omului și o veste bună

Mai puțin de 3% din ecosistemele mondiale mai sunt intacte. Harta cu ultimele locuri neatinse de mâna omului și o veste bună

Mai puțin de 3% din terenurile de pe planetă sunt intacte din punct de vedere ecologic. Aceste mici suprafețe sunt ultimele neatinse de intervenția omului, aici încă putând fi regăsite animalele și habitatele de la începuturi.

Noua cercetare, publicată de jurnalul Frontiers in Forests and Global Change, combină hărți cu habitatele afectate de oameni cu hărți cu zone de unde animalele au dispărut din zonele lor inițiale sau sunt prea puține la număr pentru a menține un ecosistem sănătos, arată IFL Science.

ADVERTISING

Ultimele teritorii sălbatice, neafectate de activitățile oamenilor, se află în pădurile tropicale din Amazon și Congo, în pădurile și tundra din estul siberian și nordul canadian și în Sahara. Multe dintre aceste zone au rămas cu acest statut grație populațiilor indigene, adevărate protectoare ale habitatelor, se mai arată în studiu.

Speciile invazive precum pisicile, vulpile, iepurii, caprele și cămilele au avut un impact negativ major asupra speciilor native din Australia, unde nu a mai fost găsită nicio zonă intactă. Analiza nu a inclus Antarctica.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Analizele anterioare au identificat zonele sălbatice pe baza imaginilor din satelit și au estimat că 20 – 40% din suprafața Pământului este puțin afectată de oameni. Totuși, noul studiu arată faptul că pădurile, savana și tundra pot părea intacte din spațiu, dar într-o cercetare la nivelul solului se constată că situația e cu totul alta, că lipsesc specii vitale.

Echipa de cercetători care a lucrat la acest studiu menționează însă că problema nu este ireversibilă: prin reintroducerea strategică a 1-5 specii în zone care nu sunt complet degradate, integritatea ecologică ar putea fi restaurată într-un sfert din suprafața terestră a Pământului. Împreună cu alte măsuri care să asigure conservarea mediului, ne-am putea recupera planeta, spun oamenii de știință.

ADVERTISING

Te-ar putea interesa și


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇