Tehnica simplă prin care am scăpa de o grămadă de dioxid de carbon din atmosferă și l-am utiliza tot în folosul nostru

Tehnica simplă prin care am scăpa de o grămadă de dioxid de carbon din atmosferă și l-am utiliza tot în folosul nostru
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Simpla tratare a semințelor plantelor cu niște microbi ar putea crește considerabil cantitatea de carbon atmosferic captată de culturi și ar putea să o depoziteze în subteran pentru mai mult timp, în beneficiul plantelor și al nostru.

Este teoria deja testată de către un start-up lansat de Guy Hudson și Tegan Nock pe culturi de rapiță, soia și grâu din SUA și Australia, relatează Wired.

Ingredientul cheie constă în tratamentul semințelor cu un amestec de ciuperci microbiene, numite „endofite septate întunecate”, care trăiesc simbiotic în rădăcinile culturii gazdă și cresc împreună cu planta.

ADVERTISING

Funcția lor principală este de a converti dioxidul de carbon absorbit prin fotosinteză în compuși fungici ai melaninei, care sunt mai puțin sensibili la descompunerea la contactul cu apa.

Odată ajuns în sol, dioxidul de carbon este stocat pentru mai multă vreme, practic dându-ne extra-timp să găsim o metodă eficientă de a lupta cu încălzirea globală, un fenomen cert.

Citește și A fost descoperit „plasticul bun”, făcut din resturi de peşte

Practic, din această tehnologie au de câștigat și aerul, atmosfera și solul, implicit și noi, și plantele. Carbonul mărește capacitatea solului de a stoca apă, reținând și mai mulți nutrienți benefici plantelor, explică cei doi. Asta se traduce în plante mai viguroase, mai bine dezvoltate și productivitate crescută, mai spun ei.

ADVERTISING

Cei doi speră că vor aduce tehnologia pe piață chiar anul acesta.

Lucrează deja cu mai mulți parteneri, pentru a o integra, și își doresc ca ea să ajungă în mâinile câtor mai mulți agricultori. ”Termenul nostru limită este dictat de criza climatică”, mai spun ei.

Din fericire, tehnica lor este una care implică costuri minime și e ușor de implementat. Practic, ce au de făcut cei care vor adera la ea este să-și inoculeze culturile cu acești microbi – care vor fi comercializați înghețați și deshidratați – și să lase natura să-și urmeze cursul.

ADVERTISING

Vezi și 10 reguli pentru a planta copaci. Cum re-împădurim fără a dăuna


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇