Hong Kong: Principalul editorialist al Apple Daily a fost arestat la aeroport

Hong Kong: Principalul editorialist al Apple Daily a fost arestat la aeroport

Principalul editorialist al ziarului pro-democraţie Apple Daily, închis săptămâna trecută, a fost arestat duminică seară de Poliţia din Hong Kong, în momentul în care se pregătea să părăsească ţara.

După arestarea unora dintre responsabilii săi şi îngheţarea activelor, Apple Daily, care i-a criticat deschis pe liderii chinezi, a fost constrâns să se închidă după 26 de ani de existenţă. Joi, a fost publicat ultimul număr.

Fung Wai-long, redactor-şef şi responsabil cu editorialiştii site-ului în engleză al cotidianului, este al şaptelea jurnalist al tabloidului care este arestat în virtutea legii privind securitatea naţională impusă de China în urmă cu aproape un an, scrie AFP. 

ADVERTISING

Poliţia a confirmat că a reţinut un bărbat  de 57 de ani la aeroport, pentru "conspiraţie în vederea unui complot cu forţe şi puteri străine".      

Aceasta nu a menţionat numele Fung, care semna cu pseudonimul Lo Fung. Potrivit mass-media locale, el a fost plasat în detenţie pentru investigaţii. 

Hong Kong Police Arrest Apple Daily Editorial Writer

Aproape 500 de poliţişti au percheziţionat redacţia ziarului pe 17 iunie şi cinci dintre resposnabilii săi au fost arestaţi.                

ADVERTISING

Doi dintre ei au fost inculpaţi şi plasaţi provizoriu în detenţie pentru "complot cu forţe străine", ca urmare a unei serii de articole care cereau sancţiuni internaţionale contra liderilor chinezi. 

Câteva zile mai târziu, editorialistul Yeung Ching-kee a fost reţinut pentru aceleaşi fapte. El a fost pus în libertate pe cauţiune. 

Proprietarul tabloidului, magnatul de presă Jimmy Lai, este în prezent în detenţie, condamnat la închisoare pentru implicarea sa în manifestaţiile pro-democraţie din 2019. Şi el a fost inculpat în baza legii privind securitatea naţională, fapte ce pot fi pedepsite cu închisoarea pe viaţă.     

ADVERTISING

Într-un comunicat publicat luni, Asociaţia Jurnaliştilor din Hong Kong a afirmat că evenimentele recente, în special închiderea Apple Daily, aproape "au pus capăt libertăţii presei" de care s-a bucurat până acum Hong Kong.

Vezi și Ce face China în Hong Kong și cum poate păstra banii, nu și libertățile Interviu cu președintele Comitetului pentru Libertate în Hong Kong

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇