Green fact checking-ul săptămânii: Erupția recentă a vulcanului Grindavik din Islanda reprezintă mai puțin decât echivalentul unei ore de emisii CO2 generate de omenire la nivel global

Green fact checking-ul săptămânii: Erupția recentă a vulcanului Grindavik din Islanda reprezintă mai puțin decât echivalentul unei ore de emisii CO2 generate de omenire la nivel global
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

 

Informații de context

Într-o postare pe Facebook, se susține că impactul asupra mediului al unei singure erupții vulcanice din Islanda ar fi mai mare față de impactul pe care omenirea l-a avut asupra mediului în toata istoria sa.

Erupția vulcanică a avut loc pe 18 decembrie 2023 în peninsula Reykjanes din Islanda, lângă orașul Grindavik. Mii de locuitori din zonă au fost evacuați după ce activitatea seismică a început în noiembrie.

NASA estimează că și cele mai mari evenimente vulcanice – erupțiile „supervulcanilor” care au loc la fiecare 100.000 până la 200.000 de ani – produc aproximativ aceeași cantitate de CO2 pe care o produc oamenii într-un an.

Potrivit unui studiu științific din 2019, al programului Deep Carbon Observatory din Washington, DC, activitatea umană generează de aproximativ 40 până la 100 de ori mai mult CO2 în fiecare an față de toți vulcanii de pe planeta noastră.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

„Schimbările climatice nu sunt provocate de activitatea umană”.

„Schimbările climatice nu există și criza climatică e fabricată / este o mascaradă.”

„Schimbările climatice sunt un fenomen natural, iar omenirea nu poate influența în niciun fel acest proces.”

“Teoria schimbările climatice este o teorie inventată / o criză fabricată”;

Evaluarea noastră:

Afirmația conform căreia o singura erupție vulcanică precum cea din decembrie 2023, din Islanda, ar fi comparabilă, la nivel de emisii, cu întreaga activitate umană de la nivel global, nu este fundamentată științific. Dioxidul de carbon produs de erupțiile vulcanice reprezintă doar o fracțiune nesemnificativă comparativ cu volumul de gaze cu efect de seră generat de către activitatea umană la nivel global. Mitul conform căruia o singură erupție vulcanică eliberează mai mult CO2 în atmosferă decât întreaga cantitate generată de omenire în toata istoria sa, este unul dintre cele mai răspândite falsuri despre clima.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Usatoday.com – CO2 from Grindavik volcano is tiny compared to amount produced by humans

Rumorguard.org – No, a volcano does not emit more carbon dioxide than all of humanity

Airqualitynews.com – Time for fact-checking as CO2 misinformation surrounds Iceland’s volcanic eruption

Euronews.com – Iceland: Does a volcanic eruption emit more carbon dioxide than human activity?

Snopes.com – Does a Single Volcanic Eruption Release as Much CO2 As All of Humanity Has to Date?

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇