Un vechi continent dispărut era un veritabil câmp de bătaie pentru mamiferele străvechi. A fost poarta lor de intrare în Europa

Un vechi continent dispărut era un veritabil câmp de bătaie pentru mamiferele străvechi. A fost poarta lor de intrare în Europa

În urmă cu zeci de milioane de ani, un străvechi continent, Balkanatolia, se afla între Europa, Africa și Asia. Era un loc cu o diversitate a faunei greu de imaginat, diferită de cea a continentelor învecinate.

Cumva, animale din Asia ajungeau aici, locul devenind un adevărat câmp de luptă acum 50 de milioane de ani. Numai că de aici, când circumstanțele au permis, au mers chiar mai departe. Asta se întâmpla, cred oamenii de știință, în urmă cu 40 de milioane de ani, prima oară, și apoi încă o dată, în urmă cu 34 de milioane de ani, relatează IFL Science.

ADVERTISING

O glaciație majoră, în urmă cu 34 de milioane de ani, cunoscută ca Grande Coupure, a dus la dispariția unei mari părți din fauna Europei. Oamenii de știință au crezut inițial că acesta a fost momentul când speciile de animale din Asia au pătruns în Europa de Vest, după ce apele au scăzut.

Numai că noi cercetări au arătat că unele dintre fosilele animalelor ce veniseră din Asia erau mai vechi de atât.

Astfel, după cum arată oamenii de știință într-un raport publicat în jurnalul Earth-Science Reviews, a mai existat un val al migrației animalelor asiatice în vestul Europei cu 6 sau chiar 10 milioane de ani mai devreme de glaciațiune, în condiții care nu sunt încă foarte clare, dar care ar putea implica inclusiv mișcarea plăcilor tectonice.

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇