Un tsunami a decimat populația dintr-o zonă europeană, în urmă cu 8.200 de ani

Un tsunami a decimat populația dintr-o zonă europeană, în urmă cu 8.200 de ani

Un tsunami devastator, de 20 de metri, a decimat populația din nordul Britaniei în urmă cu peste 8.000 de ani.

Un studiu recent a arătat că oamenii din Epoca pietrei care locuiau în regiune nu au avut nicio șansă, scrie IFL Science, care citează un raport publicat de Journal of Quaternary Science.

Oamenii de știință știau deja că populația din zonă fusese exterminată brusc, dar nu aflaseră până acum cauza.

Autorii studiului, Patrick Sharrocks și Jon Hill, doi geologi de la Universitatea din York, au descoperit că un tsunami ”colosal” a fost cauza declinului brusc al populației. Acesta s-ar fi petrecut acum circa 8.120 - 8.175 de ani, fiind urmarea unei uriașe alunecări de teren care a avut loc pe coasta Norvegiei.

ADVERTISING

Depunerile sedimentare din perioada respectivă indică un val care a măturat, pur și simplu, întreaga coastă de nord și de nord-est a Scoției și care a acoperit nordul Britaniei pe distanțe de până la 29 de kilometri.

În zona unde a lovit tsunami-ul, unde oamenii erau răspândiți în mici comunități, mortalitatea a fost de 100%, fapt confirmat de dispariția bruscă a oricăror urme de locuire umană. Practic, atunci ar fi dispărut circa un sfert din populația întregii Britanii mezolitice.

Tsunami-urile reprezintă fenomene extrem de rare în insulele britanice. De fapt, nu există decât două cazuri documentate: acesta și cel de mai mică amploare, produs în 1755, ca urmare a cutremurului de 7,7 grade pe scala Richter care a distrus aproape complet orașul Lisabona.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇