Arheologii au descoperit în plin deșert, la circa 135 de kilometri nord de orașul Medina, în Khaybar, Arabia Saudită, unul dintre cele mai mari sisteme de fortificații din lume, datând din Epoca Bronzului.
Datele obținute până în prezent indică ziduri de apărare care se întindeau pe o lungime de circa 14,5 kilometri, cu o grosime de 1,7 – 2,4 metri și o înălțime de cinci metri, vechi de 4.000 de ani, conform IFL Science.
Acestea erau dublate de nu mai puțin de 74 de bastioane și înconjurau o așezare cu o suprafață de aproximativ 1.100 de hectare.
Din informațiile oferite de datările cu carbon radioactiv, impresionantul sistem de apărare a fost construit acum 3.950 - 4.250 de ani. Mai mult, el ar fi făcut parte dintr-o uriașă rețea de așezări fortificate care fuseseră ridicate în jurul oazelor din deșertul saudit, se arată într-un raport publicat de Journal of Archaeological Science: Reports.
Nu se cunosc foarte multe date despre cei care au ridicat astfel de sisteme de apărare și nici împotriva cui le construiau. Este cert însă că descoperirea nu face decât să confirme faptul că Epoca Bronzului a fost una care a cunoscut o dezvoltare fără precedent a comunităților umane.
Deși impresionant ca vechime, acest sistem de fortificații nu e cel mai vechi descoperit până acum. La acest capitol excelează un sistem de fortificații din Siberia, vechi de 8.000 de ani.