Pe o planetă unde plouă ”cu sticlă” s-a descoperit ceva nemaigăsit vreodată în afara Sistemului Solar

Pe o planetă unde plouă ”cu sticlă” s-a descoperit ceva nemaigăsit vreodată în afara Sistemului Solar

O descoperire recentă a uimit experții care studiază exoplanetă numită HD 189733b, un Jupiter aflat foarte aproape de steaua sa. E vorba despre o moleculă care nu a mai fost întâlnită niciodată în afara Sistemului Solar.

Dar nu e singurul fapt care intrigă la această planetă, cel mai apropiat ”Jupiter fierbinte” ce poate fi studiat de astronomi. Pe această planetă, unde temperatura medie este de 926 de grade Celsius, vânturile puternice aruncă particule de silicat cu o viteză de peste 8.000 de kilometri la oră. Impresia e că pur și simplu ar ploua cu sticlă, scrie CNN.

ADVERTISING

Revenind însă la ceea ce a suscitat interesul oamenilor de știință, aceștia au descoperit în atmosfera planetei, prin intermediul datelor colectate de telescopul James Webb, hidrogen sulfurat. Acest gaz emană un miros înțepător și nu a mai fost găsit până acum în afara sistemului nostru solar.

Totodată, cercetătorii au mai detectat în atmosfera planetei puțin mai mare decât Jupiter și apă, dioxid de carbon și monoxid de carbon, ceea ce înseamnă că aceste molecule ar putea fi comune și pe alte exoplanete de acest tip.

ADVERTISING

HD 189733b, situată la 64 de ani-lumină distanță de Pământ, unde un an durează două zile, face parte din grupul giganților gazoși precum Jupiter. Aceasta orbitează foarte aproape de steaua sa, ceea ce duce la temperaturi de suprafață arzătoare, vânturi puternice și precipitații neobișnuite la viteze incredibile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇