Oamenii de știință au descoperit o planetă care, cel puțin teoretic, ar putea susține viața. Temperatura pe Gliese 12b ar fi de aproximativ 42 de grade Celsius, dar încă nu se știe nimic despre atmosfera acesteia.
Gliese 12b este una dintre puținele planete cunoscute pe care oamenii ar putea supraviețui. „Planetele mai mici sunt foarte greu de găsit”, a explicat Larissa Palethorpe de la Universitatea din Edinburgh, implicată în studiu.
„Ar fi inconfortabil pentru un om (să locuiască acolo - n. red.), dar modul în care definim locuibilitatea este ca apa lichidă să poată exista la suprafața planetei, ceea ce în acest caz ar putea fi”, a mai spus omul de știință despre planeta de talia lui Venus, care își orbitează steaua în 12,8 zile.
Soarele planetei este o pitică roșie aflată în constelația Pești. Planeta a fost descoperită cu ajutorul satelitului Transiting Exoplanet Survey Satellite al NASA, cunoscut sub numele de TESS. A fost nevoie de mai puțin de un an pentru a-i calcula dimensiunea, temperatura și modul în care se mișcă, scrie Sky News.
„Vrem să știm mai multe despre planetele de mărimea Pământului pentru a putea înțelege câte alte Pământuri mai există. Detectarea uneia atât de apropiate este foarte interesantă, deoarece ne permite să facem o analiză de urmărire a atmosferei, astfel încât vom putea afla mult mai multe despre ea”, a mai spus omul de știință.
Gliese 12b, cu o masă de aproape 4 ori mai mare decât cea a Terrei și o constituție stâncoasă, este relativ aproape de noi, la doar 40 de ani lumină distanță.
Următorul pas este găsirea și examinarea atmosferei planetei (dacă există), pentru a vedea dacă este similară cu a noastră.
„Ar putea fi vorba despre o planetă fără atmosferă, ceea ce ar însemna că nu e locuibilă”, a mai spus Palethorpe.