Cât ar dura să înconjori pe jos planeta Marte?

Cât ar dura să înconjori pe jos planeta Marte?

Pare o întrebare fără miză, dar oamenii de știință și-au pus o astfel de problemă și chiar au găsit răspunsul.

Astrofizicianul Erdal Yigit de la Universitatea George Mason, Virginia, SUA, este de părere că, în ciuda variabilelor unei astfel de probleme, se poate obține un răspuns relativ clar.

Practic, susține cercetătorul american, o persoană care ar călători în jurul Ecuatorului ar avea de străbătut circa 21.400 de kilometri. Cu 160 de kilometri mai puțin, dacă ar străbate Marte de la nord la sud, prin zona polilor, însă ar avea de înfruntat condiții cu mult mai dure decât în restul planetei.

ADVERTISING

Pe Marte, afirmă omul de știință, viteza unui om ar fi cam aceeași de pe Terra, de aproximativ 5 kilometri pe oră, chiar dacă vorbim de un mediu cu gravitație cu 40% mai redusă decât pe Pământ.

Dacă acel om ar călători încontinuu, ar avea nevoie de 4.290 de ore, a mai calculat acesta, conform Space.com.

O zi marțiană, sau un sol, are 24,7 de ore terestre. Iar asta se traduce în 174 de soli pentru a face înconjurul planetei. Circa un sfert dintr-un an marțian, care are 668,6 soli.

Astrofizicianul american s-a gândit și la perioada de odihnă a presupusului călător, așa că a adăgat circa opt ore/noapte de somn. În total, 56 de zile marțiene vor fi adăugate la totalul călătoriei.

ADVERTISING

În aceeași ordine de idei, nimeni nu poate călători fără pauze. Pentru ele, ar trebui adăugate 30 - 35 de zile marțiene, e de părere omul de știință. Per total, o astfel de călătorie ar dura 265 de soli, sau 40% dintr-un an marțian.

Deși un astfel de calcul ar putea părea inutil, ca simplu amuzament, realitatea e că nu mai e foarte mult până la misiunile umane pe planeta roșie. Și cu toată complexitatea roverelor ce vor ajunge pe Marte, trebuie avut în vedere că acestea se pot strica din diferite motive. Iar atunci omul va rămâne cea mai la îndemână variantă de explorare.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇