Un singur asteroid care a căzut pe suprafața planetei Marte se face responsabil nu numai pentru craterul Corinto, situat la 17 grade nord de ecuatorul marțian, în regiunea Elysium Planitia, ci de încă peste două miliarde de cratere, au anunțat oamenii de știință.
Dar cum e posibil așa ceva?
Craterul Corinto, cu un diametru de 14 kilometri, este unul relativ tânăr, cu o vârstă estimată la aproximativ 2,34 milioane de ani. Este însă dovada unui impact catastrofal. Practic, asteroidul care a lăsat așa o urmă în suprafața Planetei Roșii a făcut ca, în momentul impactului, bucăți din aceasta – pe atunci acoperită cu gheață – să fie aruncate în aer. La impactul acestora cu suprafața planetei s-au creat miliarde de cratere.
A fost vorba despre o reacție în lanț, iar rezultatul îl reprezintă craterele secundare, atât de multe la număr, scrie Phys.org.
Dat fiind faptul că pe Marte nu există condițiile atmosferice de pe Terra și nici plăci tectonice care să șteargă urmele unor astfel de fenomene, acestea lor pot fi vizibile pe perioade foarte mari de timp, au explicat astronomi de la mai multe centre de cercetare din Elveția, SUA, Australia și Franța.
Aceștia au analizat unghiul de impact al asteroidului, dar și tiparul craterelor, pe care le-au grupat în cinci categorii, în funcție de forma și distanța față de locul impactului, și au putut identifica peste două miliarde de astfel de cratere secundare. Acestea se întind pe o distanță de circa 1.850 de kilometri, în special în partea de sud a craterului principal.
Asta face ca impactul de acum 2,34 milioane de ani să fie cel mai puternic de acest gen din istoria recentă a Planetei Roșii. În plus, este un caz singular, cel puțin până acum, în sistemul nostru solar.