Roverul Perseverance al NASA a surprins un apus de soare spectaculos pe Marte, albastru, ceva ce pământenii nu vor vedea prea curând cu propriii ochi.
Marte este mai departe de Soare decât Pământul, ceea ce înseamnă că lumina care ajunge acolo nu este nici pe departe la fel de puternică – Planeta Roşie primește mai puțin de jumătate din lumina solară pe care o primim noi.
În plus, Marte are doar un procent din atmosfera pe care o are Pământul, aceasta fiind formată în cea mai mare parte din dioxid de carbon, cu doar o mică fracțiune de azot și urme de oxigen, notează Science Alert.
Pe Marte, în loc ca lumina solară să interacționeze cu oxigenul sau azotul, aceasta interacționează cu praful bogat în fier din atmosferă, de unde și lumina roșiatică de pe cer, în timpul zilei.
Dacă ziua cerul este roșiatic, o ceață albăstruie poate persista apoi, timp de câteva ore după un apus sau un răsărit de Soare.
Astfel de fotografii, pe lângă faptul că ne deschid un orizont către un tărâm extraterestru, ele permit oamenilor de știință să studieze compoziția atmosferei Planetei Roșii.