Marte ar putea fi un loc ideal pentru unii agenți patogeni. Oamenii care ar ajunge acolo ar putea avea probleme mai mari decât și-ar putea imagina

Marte ar putea fi un loc ideal pentru unii agenți patogeni. Oamenii care ar ajunge acolo ar putea avea probleme mai mari decât și-ar putea imagina

Condițiile de pe Marte sunt mai mult decât vitrege, dar, în mod bizar, acestea par să favorizeze unele bacterii, respectiv pe cele care trăiesc în corpul uman.

În contextul pregătirii unor misiuni către Marte și a siguranței astronauților, oamenii de știință au testat cum se comportă în mediul marțian mai multe bacterii care ar putea fi introduse acolo accidental, prin intermediul echipamentului, sau chiar unele care se regăsesc în mod normal în corpul uman.

Iar surpriza a fost totală când toate cele patru bacterii testate - Burkholderia cepacia, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa și Serratia marcescens – nu doar că au supraviețuit, dar una dintre ele chiar a părut să agreeze noul mediu, continuând să se dezvolte pe toate cele 21 de zile ale testului, după cum scrie Phys.org.

ADVERTISING

De menționat e faptul că toți cei patru microbi sunt inofensivi, dar pot deveni infecțioși atunci când apar factori de stres.

Cele patru bacterii au fost plasate într-un mediu care imită regolitul marțian și condițiile de pe Planeta Roșie. Toate bacteriile au supraviețuit, iar P. Aeruginosa chiar a proliferat, se arată într-un raport publicat de revista Astrobiology,

Autorii studiului, o echipă de cercetători germano-olandeză, încearcă să afle cum a fost posibil așa ceva, cu atât mai mult că mediul ar fi trebuit să fie, măcar teoretic, unul toxic pentru astfel de forme de viață. În plus, ei încearcă să determine cum va reacționa sistemul imunitar al astronauților în timpul unor zboruri cosmice de durată, având în vedere că asupra acestuia apar numeroși factori de stres.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cercetătorii cred că astfel de bacterii, odată transportate de oameni în mediul marțian, ar putea suferi mutații și reinfecta oamenii, nimeni nu știe cu ce urmări.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇