Misiunile pe Marte se apropie cu pași repezi. De aici până la a visa la coloniile de pe Planeta Roșie ar putea fi mai mult, dar deja se fac niște pași. Pentru început, oamenii de știință au creat materialul din care ar putea fi ridicate orașele de pe Marte.
Iar acesta are la bază banalul cartof. Simulările oamenilor de știință, plecând de la ingrediente precum amidonul de cartof și praf – marțian sau o imitație – au arătat că materialul creat ar fi mult mai rezistent decât betonul autohton.
Din amidon de cartofi și praf marțian a fost creat un material numit „StarCrete”, cu o rezistență la compresiune de 72 de megapascali (Mpa), adică de peste două ori mai mare decât a betonului obișnuit.
Iar din același amidon de cartofi, combinat cu un praf, un fals sol marțian, o imitație, s-a obținut un material chiar mai rezistent de atât, care ajunge la 91 Mpa, scrie IFL Science.
Ideea de la care au plecat oamenii de știință de la Universitatea din Manchester, cei care bifează reușita, a fost să realizeze un material de construcție suficient de rezistent folosindu-se mai ales de resursele locale.
Anterior, aceștia creaseră un tip de beton folosind sângele sau urina astronauților.
„Din moment ce vom produce amidon ca hrană pentru astronauți, era logic să-l privim ca pe un agent de legare mai la îndemână decât sângele uman”, a declarat conducătorul proiectului Dr. Aled Roberts, cercetător la Future Biomanufacturing Research Hub.
„De asemenea, tehnologiile actuale de construcție necesită încă mulți ani de dezvoltare și au nevoie de energie considerabilă și echipamente grele suplimentare de procesare, ceea ce adaugă costuri și complexitate unei misiuni. StarCrete nu are nevoie de nimic din toate acestea și, prin urmare, simplifică misiunea și o face mai ieftină și mai fezabilă”, a mai spus omul de știință.
„În plus, astronauții probabil că nu vor să locuiască în case făcute din cruste și urină!”, a mai spus el.
Echipa estimează că sunt necesare 25 de kilograme de amidon deshidratat din cartofi pentru a face 213 cărămizi, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Open Engineering. Pentru o locuință medie, cu trei dormitoare, ar fi nevoie de aproximativ 35 de ori această cantitate.