O întrebare crucială la care se caută răspuns: Pot oamenii să păşească pe Marte fără să leşine?

O întrebare crucială la care se caută răspuns: Pot oamenii să păşească pe Marte fără să leşine?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Experţii în medicină spaţială de la Universitatea Națională Australiană au dezvoltat un model matematic care să prezică dacă un astronaut poate călători în siguranță către Marte şi dacă va fi capabil din punct de vedere fizic să-şi îndeplinească atribuţiile odată ajuns pe Planeta Roşie.

Ar putea fi o altă piesă importantă a puzzle-ului care i-ar putea ajuta pe oameni să ajungă pe Marte , scrie phys.org.

Echipa australiană a simulat impactul expunerii prelungite la un mediu cu gravitație zero asupra sistemului cardiovascular, pentru a vedea dacă organismul uman poate tolera gravitația de pe Marte, mai redusă decât cea de pe Pământ, fără să-şi piardă conştienţa sau să aibă alte urgenţe medicale.

ADVERTISING

În combinaţie cu expunerea la radiaţia dăunătoare a Soarelui, o astfel de expunere ar putea cauza schimbări “fundamentale” în organismul astronauţilor, spun experţii.

Modelul ar putea fi folosit pentru a estima impactul zborurilor spaţiale de lungă durată, cum este cel către Marte, care poate dura între şase şi şapte luni.

Expunerea prelungită la gravitaţie zero poate face ca inima să devină “leneşă”, pentru că nu trebuie să facă acelaşi efort ca în prezenţa gravitaţiei pentru a pompa sânge, explică astrofizicianul Emma Tucker.

ADVERTISING

“Atunci când eşti pe Pământ, gravitaţia trage fluidele în jumătatea inferioară a corpului nostru. Dar când mergi în spaţiu forţa gravitaţională dispare, ceea ce înseamnă că fluidele se deplasează în jumătatea superioară a corpului şi declanşează un răspuns care păcăleşte corpul să creadă ca există prea mult fluid. În consecinţă, începi să mergi des la toaletă, să scapi de fluidele în exces, nu îşi este sete şi nu bei la fel de mult, ceea ce înseamnă că te deshidratezi în spaţiu. Acesta ar putea fi motivul pentru care vezi la ştiri astronauţi care leşină atunci când revin pe Pământ.

ADVERTISING

Scopul modelului nostru este de a prezice, cu o acurateţe cât mai mare, dacă un astronaut poate ajunge în siguranţă pe Marte fără să leşine. Noi credem că este posibil”, spune Tucker.

Pentru că, dacă acest lucru se întâmplă, nu va fi nimeni acolo care să îl ajute în aceste prime minute cruciale ale misiunii.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇