Astronomii au descoperit o planetă „cu coadă” nu departe de noi

Astronomii au descoperit o planetă „cu coadă” nu departe de noi


Un grup de astronomi a descoperit o planetă rară, cu coadă, formată din gaz heliu care se întinde pe o lungime de peste 563.270 de kilometri.

WASP-69b nu este la fel de densă ca Jupiter și orbitează în jurul unei stele care se află la o distanță de aproximativ 160 de ani-lumină de noi.

Planeta completează o orbită în jurul stelei sale la fiecare 3,9 zile terestre, scrie New York Times.

Pentru că se află atât de aproape de steaua sa, suprafața planetei se încălzește foarte tare, atingând o temperatură de 9.704 grade Celsius. Acesta este motivul pentru care planetele ca aceasta sunt adesea denumite „Jupiteri fierbinți”.

ADVERTISING

Coada acestei planete este complet neobișnuită – este de 1,5 ori mai mare decât distanța dintre Pământ și Lună. Dakotah Tyler, doctorand în astrofizică la Universitatea din California, arată că majoritatea Jupiterilor fierbinți pierd masă, dar nu toate au coadă.

În același timp, astronomii încercau să înțeleagă de ce nu existau planete de mărimea lui Neptun (Jupiter este de aproape trei ori mai mare decât Neptun) care să orbiteze în jurul stelelor lor pe orbite atât de apropiate. Una dintre posibilități este că aceste planete mai mici nu pot supraviețui radiațiilor emise de steaua lor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cu toate acestea, planetele de tip Jupiter fierbinte, precum WASP-69b, par a fi suficient de mari pentru a rezista acestui vânt stelar și a-și păstra atmosfera mai bine decât exoplanetele de mărimea lui Neptun. Pe baza calculelor lor, echipa de oameni de știință estimează că WASP-69b ar putea pierde 200.000 de tone de masă pe secundă.

Deși acest lucru poate părea mult, planeta ar trebui să fie capabilă să-și păstreze atmosfera pe toată durata de viață a stelei sale. Această planetă, cu natura sa pufoasă și fierbinte, ar putea oferi astronomilor informații valoroase despre evoluția exoplanetelor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇