Oamenii și-ar putea recăpăta vederea cu ajutorul unor implanturi în creier

Oamenii și-ar putea recăpăta vederea cu ajutorul unor implanturi în creier

Cercetătorii de la Institutul pentru Neuroştiinţă din Olanda au efectuat mai multe experimente de succes care au presupus implanturi în creierul mai multor maimuţe şi spun că acestea reprezintă un pas mai aproape de restabilirea vederii în cazul oamenilor care au pierdut-o la un moment dat.

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat implanturi conţinând 1.024 de electrozi – conductori de electricitate – şi le-au implantat în cortexul vizual (partea din creier care procesează informaţia vizuală) a doi macaci.

ADVERTISING

Prin transmiterea de semnale electrice în creierul maimuţelor, cercetătorii au creat fosfene - puncte luminoase ce pot fi percepute de creier şi pot fi folosite pentru a crea iluzia formelor şi obiectelor.

Pieter Roelfsema, cercetător principal, a declarat pentru CNN că echipa a vrut să arate că este posibilă introducerea „viziunii obiectelor” prin stimulare directă a creierului. Cortexul vizual, a mai spus el, are „un fel de hartă vizuală a spaţiului”.

ADVERTISING

Maimuţele din studiu au efectuat mai multe sarcini şi, folosindu-se de vedere artificială, au putut recunoaşte forme şi linii, puncte mobile şi litere, se mai arată în lucrarea publicată vineri în revista Science.

Echipa este de părere că o astfel de tehnologie ar putea fi folosită într-o zi pentru a stimula vederea la oamenii care au orbit.

Roelfsema a precizat că, atunci când ochii oamenilor nu mai funcţionează şi ei îşi pierd vederea, cortexul este privat de informaţie.

ADVERTISING

„Ce faci apoi este să eviţi ochii nefuncţionali şi să conectezi direct în cortexul vizual imaginile pe care le vezi în mod normal. Dacă stimulezi cu un electrod, obţii un punct de lumină.

Dacă stimulezi cu o structură de electrozi, poţi crea o structură de puncte şi din aceasta poţi produce imagini relevante”, a explicat el. Punctele pot fi folosite pentru a crea litere, spre exemplu.

Teste pe oameni, până în 2023

În viitor, a mai apreciat cercetătorul, o persoană ar putea avea o cameră montată în ochelari care ar putea transforma imaginile în structuri de stimulare electrică pentru creier şi să le transmită electrozilor.

„Electrozii vor activa apoi celulele corespunzătoare şi persoana ar putea să vadă poate o maşină care se apropie sau o altă persoană care merge pe drum”.

El şi-a exprimat speranţa că tehnologia va fi gata de a fi testată pe oameni până în 2023.

Anul acesta, o echipă de la Universitatea „Miguel Hernández” din Spania a dezvăluit că a putut folosi implanturi în creier pentru a restabili vederea rudimentară la pacienţi nevăzători.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇