Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cornell au creat o „armată” de roboţi microscopici umblători care ar putea într-o zi să realizeze intervenţii chirurgicale în interiorul corpului uman.
Construiţi din materiale semiconductoare, roboţii pot fi controlaţi cu semnale electronice standard, obiectivul cercetătorilor fiind acela de a-i dezvolta până în punctul în care vor putea umbla autonom prin ţesuturile şi vasele de sângele ale oamenilor, acţionând asemenea unor chirurgi în miniatură, notează The Independent.
Momentan, ce au reuşit să facă a fost să creeze nişte actuatori electrochimici minusculi, componente care permit controlarea unui mecanism sau sistem şi care sunt folosite în acest caz la construirea picioarelor roboţilor. Acestea vor măsura în jur de 0,1 milimetri, cam cât grosimea firului de păr uman.
Roboţii pot fi operaţi cu ajutorul laserelor, care, orientate spre picioarele lor, îi fac să se deplaseze înainte sau înapoi. Mai mult, poate fi creat un număr uriaş de astfel de roboţi, în acest caz cercetătorii reuşind să producă peste un milion de unităţi dintr-o bucată de silicon de doar 10 centimetri. Roboţii sunt capabili, în plus, să facă faţă unor condiţii de mediu extreme.
În continuare, cercetătorii analizează modalităţi prin care să-i facă să poată îndeplini funcţii mai sofisticate, astfel încât să poată fi folosiţi la un moment dat pentru a realiza sarcini foarte precise în interiorul corpului uman, cum ar fi să transporte medicamente până la anumite ţesuturi, să cureţe colesterolul sau să trateze rănile.