O stea pitică albă s-a aprins brusc și s-a stins la loc în 30 de minute, sub ochii astronomilor. A fost surprinsă când lua masa

O sondă spațială aflată în căutare de planete noi a surprins o stea pitică albă care a devenit brusc luminoasă, iar apoi s-a întunecat la loc. Totul s-a întâmplat în doar 30 de minute.

Este prima dată când astronomii observă o pitică albă modificându-și luminozitatea într-un timp atât de scurt relatează Space.com.

Piticele albe sunt rămășițele unor stele mult mai mari, cu dimensiuni asemănătoare soarelui nostru, care au ars tot hidrogenul care le-a alimentat anterior. Astronomii spun că studierea sistemelor cu stele pitice albe ne ajută să ne facem o imagine legată de viitorul îndepărtat al propriului nostru sistem solar. Se știe că Soarele va rămâne fără hidrogen în aproximativ 5 miliarde de ani.

ADVERTISING

Momentul unic a fost surprins cu ajutorul satelitului de sondare a exoplanetelor TESS, aparținând NASA, a cărui misiune principală este să caute lumi de dimensiunea Pământului relativ aproape de noi.

În acest caz, TESS a observat luminozitatea fluctuantă la o stea numită TW Pictoris, care se află la aproximativ 1.400 de ani lumină de Pământ.

Schimbările de luminozitate au avut loc deoarece pitica albă extrage material dintr-o stea aflată în apropiere. Pe măsură ce pitica albă „se hrănește” de la tovarășul său, ea devine mai luminoasă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cercetătorii cred că atunci când steaua este „aprinsă”, pitica albă se hrănește.

„Să vezi luminozitatea lui TW Pictoris scăzând în 30 de minute este în sine extraordinar și neașteptat, deoarece fenomenul nu a fost niciodată văzut la alte stele pitice albe”, a spus autorul principal al studiului, astronomul Simone Scaringi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇