O canoe intactă, de pe vremea mayașilor, a fost descoperită în Mexic

O canoe intactă, de pe vremea mayașilor, a fost descoperită în Mexic

Scafandrii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) au descoperit în Mexic, aproape de orașul antic mayaș Chichen Itza, o canoe extrem de bine păstrată, cu o vechime estimată de 1.000 de ani.

Este, probabil, cea mai bine conservată canoe găsită până acum, spun aceștia, conform Science Alert.

„În timp ce luam o pauză, am observat că la cinci metri sunt nivelul apei se vedea o siluetă întunecată”, a explicat arheologul Helena Barba Meinecke, directorul unității de arheologie (SAS) de la INAH.

ADVERTISING

Investigațiile ulterioare au dezvăluit o structură din lemn, despre care scafandrii au realizat mai apoi că era o canoe incredibil de bine păstrată, cu o lungime de aproximativ 1,6 metri.

Canoea, care datează din perioada 830 – 950 e.n., va fi supusă mai multor analize pentru ca oamenii de știință să afle cum a fost folosită și ce fel de lemn a fost utilizat pentru construirea sa.

Se crede că barca ar fi fost utilizată pentru ritualuri, cu ajutorul ei fiind aduse ofrande zeilor.

„Aceasta este prima canoe de acest tip care este completă și atât de bine păstrată în zona maya”, au explicat cercetătorii.

ADVERTISING

În același sit, San Andrés, s-au mai găsit și alte artefacte, inclusiv fragmente de ceramică, un cuțit ritualic sau o pictură murală.

„Este clar că aici erau organizate ceremonii, așa cum o dovedesc și rămășițele de cărbune care indică expunerea la foc”, au adăugat oamenii de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇