Guvernul mexican a prezentat scuze mayaşilor, într-o ceremonie de importanţă istorică

Guvernul mexican a prezentat scuze mayaşilor, într-o ceremonie de importanţă istorică

Guvernul mexican a prezentat, luni, în mod oficial, scuze poporului indigen mayaş pentru greşelile comise împotriva sa după cucerirea spaniolă.

Prezentarea acestor scuze, care coincide cu aniversarea a 500 de ani de la Conquista (cucerirea Mexicului), a avut loc la iniţiativa preşedintelui Mexicului, Andrés Manuel Lałpez Obrador, şi a omologului său din Guatemala, Alejandro Giammattei, în oraşul Felipe Carrillo Puerto, Quintana Roo (sud-est), informează AFP.

„Prezentăm scuze poporului mayaş pentru abuzurile teribile comise de indivizi şi puteri naţionale şi străine în timpul Cuceririi, a celor trei secole de dominaţie colonială şi a celor două secole ale Mexicului independent”, a declarat preşedintele mexican, referindu-se în special la războiul castelor din secolul al 19-lea.

Petición de perdón por agravios al pueblo maya. Fin de la Guerra de Castas, desde Quintana Roo

En Felipe Carrillo Puerto, Quintana Roo, ofrecimos las más sinceras disculpas al pueblo maya por los terribles abusos que cometieron particulares y autoridades nacionales y extranjeras en la conquista durante los tres siglos de dominación colonial y en dos siglos del México independiente.Este acto es un imperativo de ética de gobierno, pero también parte de la convicción propia. Jamás olvidaremos a los pobladores del México profundo. Por el bien de todos, primero los pobres; arriba los de abajo y abajo los privilegios.Más información: https://bit.ly/3thsoPE

Publicată de Andrés Manuel López Obrador pe Luni, 3 mai 2021


Acest conflict corespunde unei răscoale a mayaşilor înrobiţi din Yucatan (sud-estul Mexicului) împotriva populaţiei albe şi metise, care a început în 1847 şi s-a încheiat în 1901.

În timpul ceremoniei, guvernul mexican a recunoscut rasismul şi discriminarea de care această minoritate etnică încă suferă la două secole după independenţa Mexicului.

Construirea căii ferate Treno Maya, proiect emblematic al actualului guvern mexican, a fost menţionată în timpul ceremoniei, dar a fost primită cu huiduieli de audienţa locală.

În iunie 2020, preşedintele Lopez Obrador a dat undă verde construirii acestei căi ferate cu o lungime de 1.500 de kilometri, ce urmează să traverseze mai multe părţi ale peninsulei Yucatan, unde se află staţiunea Cancun.

Mai multe organizaţii se opun proiectului, susţinând că va afecta mediul şi mai multe comunităţi indigene din regiune.

Un tren suspendat din Ciudad de México s-a prăbuşit după surparea unei pasarele: Cel puţin 19 morţi şi 70 de răniţi (Foto&Video)

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!