Descoperire importantă făcută într-o așezare a mayașilor. Ar funcționa și în ziua de azi!

Descoperire importantă făcută într-o așezare a mayașilor. Ar funcționa și în ziua de azi!

Apa este crucială pentru supraviețuire. Poate fi însă periculoasă – apa contaminată poate împrăștia boli mortale, care pot face să dispară întregi comunități. O apă curată, sigură poate oferi cea mai bună șansă de supraviețuire.

Se știe deja că mai multe civilizații antice, așa cum sunt grecii, egiptenii sau romanii, își filtrau apa. Acum, s-a descoperit că și mayașii procedau la fel. Mai mult, sistemul lor de filtrare era incredibil de eficient, arată Science Alert, care citează un raport publicat de Scientific Reports.

ADVERTISING

Într-un rezervor găsit în orașul mayaș Tikal, care se află pe teritoriul Guatemalei, arheologii au descoperit zeolit și cuarț - minerale care nu se găseau în zonă și care sunt foarte eficiente în înlăturarea microbilor, metalelor grele și nitrogenului din apa de băut.

Atât de eficiente încât ambele sunt folosite la filtrarea apei și în prezent.

”Ce e interesant e că acest sistem ar fi eficient și în prezent, iar mayașii l-au descoperit acum mai bine de 2.000 de ani”, a declarat antropologul Kenneth Barnett Tankersley, de la Universitatea din Cincinnati.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Te-ar putea interesa și Locul uimitor în care se va naşte următorul ocean

Și mai interesant e faptul că alte populații străvechi aveau cu totul alte ”rețete” pentru filtrarea apei. E prima dovadă a folosirii zeolitului pentru decontaminarea apei, spun autorii studiului.

Mai cu seamă în această regiune a lumii, în care seceta era ceva obișnuit, apa din cele 10 rezervoare ale orașului era foarte ușor de contaminat. Pe lângă microbi, un pericol real era și un pigment roșiatic pe care mayașii îl foloseau frecvent, sulfura de mercur.

ADVERTISING

Rețeta succesului în cazul mayașilor din Tikal consta în cele două minerale, ale căror urme au fost găsite în rezervoare. Mayașii erau conștienți de importanța lor. Zeolitul, de exemplu, era adus de la o distanță de circa 30 de kilometri.

Vezi și Descoperire de proporții: Pe fundul unui râu a fost găsită o bacterie care se hrănește cu substanțele care cauzează cancerul


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇