Natura, cel mai bun profesor: Aripi pentru drone şi avioane mici inspirate de aripile lăcustelor

Natura, cel mai bun profesor: Aripi pentru drone şi avioane mici inspirate de aripile lăcustelor

O echipă de cercetători din Statele Unite şi China a creat un tip de aripi pentru drone şi avioane mici inspirate de aripile lăcustelor, care ar putea facilita deplasarea unor astfel de aparate de zbor pe distanţe mari, cu un consum mai mic de energie şi cu un nivel redus al zgomotului.

Lăcustele folosesc curenţii de aer pentru a zbura pe distanţe mari şi au un control foarte bun al zborului, deplasându-se în roiuri, fără a se lovi unele de altele. Studii anterioare au arătat că aceste lucruri sunt posibile datorită caracteristicilor aripilor acestor insecte.

ADVERTISING

Cum, şi istoria a dovedit-o în nenumărate rânduri până acum, natura este cea mai bună sursă de inspiraţie pentru inovaţie, oamenii de ştiinţă s-au gândit să găsească o metodă prin care să reproducă aceste caracteristici la scară mai mare, cât mai eficientă din punctul de vedere al costurilor, astfel încât să beneficiem şi noi, omenirea, de ele.

Metoda prin care pot fi produse aripi pentru aparate mici de zbor similare celor ale lăcustelor este detaliată într-un studiu publicat în jurnalul Royal Society Open Science, citat de Techxplore.

ADVERTISING

Cercetătorii au creat imagini digitale 3D pe baza aripilor lăcustelor şi le-au supradimensionat. Apoi, pe baza acestor imagini au creat matriţe cu ajutorul cărora pot fi reproduse efectiv aripile. Au fost gravate pe ele chiar şi nervurile care se găsesc pe aripile insectelor.  

aripi-drone-lacuste
Foto: Royal Society Open Science

Sunt în continuare necesare teste pentru a se vedea în ce măsură pot beneficia aparatele de zbor de acest design inspirat din natură.

C.S.

Vezi şi:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇