NASA a ales SpaceX, compania lui Elon Musk, pentru viitoarea misiune pe Lună

NASA a ales SpaceX, compania lui Elon Musk, pentru viitoarea misiune pe Lună

SpaceX, compania spaţială a lui Elon Musk, a câştigat un contract de aproape 3 miliarde de dolari pentru construcţia viitorului modul lunar cu echipaj uman al NASA, învingând Blue Origin, a lui Jeff Bezos, şi Dynetics, divizie a companiei Leidos, transmite CNBC.

”Este încă un pas, într-un grup incitant de paşi, care ne va duce la un sistem durabil de aselenizare umană pe Lună”, a declarat Kathy Lueders, liderul programului de zbor spaţial uman al NASA, în anunţul agenţiei.

Contractul SpaceX are o valoare de 2,89 miliarde de dolari. Washington Post a raportat pentru prima dată despre victoria SpaceX.

ADVERTISING

NASA a acordat anul trecut celor trei echipe contracte de 967 milioane de dolari şi contracte pe 10 luni, pentru a începe lucrul la conceptele de aselenizare, în cadrul programului său Human Landing Systems sau HLS.

SpaceX a primit cea mai mică sumă dintre cele trei companii, 135 de milioane de dolari.

Dynetics a primit 253 milioane de dolari, iar Blue Origin a câştigat 579 milioane de dolari.

NASA era de aşteptat să aleagă două dintre cele trei echipe, iar decizia de a selecta doar SpaceX a venit ca o surpriză.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pentru programul HLS, compania lui Musk a oferit o variantă a rachetei sale Starship, prototipuri pe care SpaceX le-a testat la instalaţia sa de dezvoltare din Boca Chica, Texas.

Compania a efectuat mai multe zboruri de testare de succes ale Starship, dar încercările de aterizare după ultimele patru zboruri la mare altitudine s-au încheiat cu o varietate de explozii.

NASA a spus că astronauţii săi vor folosi Starship pentru a se transfera de pe nava spaţială Orion a agenţiei, atunci când capsula ajunge pe orbita lunară.

ADVERTISING

HLS face parte din misiunea Artemis a NASA, de a aduce astronauţi pe Lună până în 2024. Misiunea a fost anunţată de administraţia preşedintelui Donald Trump.

Secretarul de presă al preşedintelui Joe Biden a indicat că actuala administraţie se aşteaptă să continue cu Artemis.

Compania spaţială a lui Bezos şi-a dezvăluit planurile de a construi un lander lunar cu echipaj în 2019, anunţând că va colabora cu giganţii din industrie Lockheed Martin, Northrop Grumman şi Draper în acest efort.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇