Mucegaiul negru de pe Pământ ar putea supraviețui pe Marte. De ce este asta important pentru omenire

Mucegaiul negru de pe Pământ ar putea supraviețui pe Marte. De ce este asta important pentru omenire

Oamenii de știință de la NASA și Centrul Aerospațial German (DLR) au descoperit că unii microbi pământeni, printre care și mucegaiul negru, ar putea supraviețuit condițiilor ostile de pe suprafața marțiană.

Poate că nu pare mare lucru, însă astfel de concluzii ar putea duce la o mai bună înțelegere privind supraviețuirea vieții terestre pe o altă planetă și ar putea avea implicații pentru viitoarele misiuni spațiale, arată Futurism.

În cadrul unui experiment, folosindu-se de un balon meteorologic, cercetătorii au trimis microorganisme în stratosferă, al doilea strat major din atmosfera Pământului, situat deasupra stratului de ozon, care aduce cel mai mult cu condițiile marțiene.

ADVERTISING

Recipientul, numit MARSBOx (Microbes in Atmosphere for Radiation, Survival and Biological Outcomes experiment), a fost păstrat la presiune marțiană și umplut cu atmosferă marțiană artificială. Unele straturi au fost păzite de radiații, iar altele nu.

„Unii microbi, în special sporii de la mucegaiul negru, au reușit să supraviețuiască, chiar și atunci când au fost expuși la radiații UV foarte puternice”, a explicat Marta Filipa Cortesão, autor principal al studiului publicat în jurnalul Frontiers in Microbiology.

ADVERTISING

Citește și Descoperire de proporții: Planeta Marte avea apă înainte ca pe Terra să fie viață

Experimentul ne-ar putea ajuta să distingem viața extraterestră, dacă o vom întâlni vreodată, de viața care pur și simplu a făcut „autostopul” de pe Terra, mai spun oamenii de știință.

„Având în vedere dorința de a trimite misiuni cu echipaj pe Marte pentru perioade îndelungate, trebuie să știm cum vor supraviețui microorganismele asociate cu oamenii pe Planeta Roșie, pentru că unele ar putea reprezenta un pericol pentru sănătatea astronauților”, a adăugat Katharina Siems, un alt cercetător implicat în studiu.

ADVERTISING

Însă, microorganismele în stare să supraviețuiască pe Marte nu aduc întotdeauna vești proaste.

„Unii microbi ar putea fi de mare folos pentru explorarea spațială. Aceștia ne-ar putea ajuta să producem hrană și materiale în mod independent de Terra, ceea ce va fi crucial atunci când suntem departe de casă.

Microorganismele au o legătură strânsă cu noi, corpul, hrana, și mediul nostru. Este imposibil să le excludem din călătoriile spațiale”, a adăugat Siems.

Te-ar putea interesa și Adevărul despre piscurile înzăpezite de pe Pluto. Seamănă perfect cu cele de pe Pământ, dar componența gheții e neașteptată, complet diferită


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇