Adevărul despre piscurile înzăpezite de pe Pluto. Seamănă perfect cu cele de pe Pământ, dar componența gheții e neașteptată, complet diferită

Adevărul despre piscurile înzăpezite de pe Pluto. Seamănă perfect cu cele de pe Pământ, dar componența gheții e neașteptată, complet diferită

În 2015, sonda spațială New Horizons descoperea pe Pluto creste înzăpezite, ce semănau perfect cu cele de pe Terra, ceva nemaiîntânit în sistemul nostru solar. Însă abia acum oamenii de știință pot spune mai multe despre materialul alb care acoperă crestele munților.

O echipă de cercetători a stabilit că ”zăpada” de pe munții lui Pluto este, de fapt, metan înghețat, gazul fiind prezent în atmosfera lui Pluto întocmai ca vaporii de apă pe Pământ, după cum relatează Space. Aceasta se formează la altitudini mari, chiar de 3.500 de metri.

ADVERTISING

Pentru a stabili cum a fost posibil ca un peisaj similiar să apară în condiții atât de diferite, oamenii de știință au folosit un model climatic pentru planeta pitică, ce a arătat că atmosfera lui Pluto este mai bogată în metan la altitudine.

Astfel, cercetătorii au stabilit că aerul conține suficient metan pentru a produce condens doar acolo unde piscurile muntoase sunt suficient de înalte pentru a ajunge în zona bogată în gaz. La altitudini mai mici, aerul este prea sărac în metan ca să se producă acest tip de gheață.

ADVERTISING

Citește și Oamenii de știință au căutat viață extraterestră în peste 10,3 milioane de stele. Iată și concluzia

Pe Pluto există însă și altfel de gheață, cea din nitrogen înghețat și chiar cea formată prin înghețarea apei.

Vezi și Cum arată un apus de soare de pe Venus, Uranus, Titan sau Marte? (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇