Descoperire de proporții: Planeta Marte avea apă înainte ca pe Terra să fie viață

Descoperire de proporții: Planeta Marte avea apă înainte ca pe Terra să fie viață

Analiza unui meteorit căzut cu ani în urmă în Sahara, numit NWA 7533, dar cunoscut ca ”Black Beauty”, despre care s-a stabilit că e bucată din Marte vine cu noi informații despre momentul când a apărut apa pe Planeta Roșie.

Meteoritul, care prezintă urme de oxidare, proces care apare în prezența apei, ar fi vechi de 4,4 miliarde de ani, din vremea în care Marte se forma. Dacă până acum nu se știa dacă apa a apărut pe Marte în timpul formării acesteia sau ulterior, adusă de comete sau meteoriți, acum oamenii de știință sunt convinși că au aflat răspunsul la această întrebare, cu ajutorul acestui meteorit.

ADVERTISING

Până acum, teoriile agreate arătau că apa a apărut pe Marte în urmă cu 3,7 miliarde de ani, dar noul studiu a ajuns la concluzia că, în realitate, apa e mult mai veche pe Planeta Roșie, mai veche cu circa 700 de milioane de ani. Practic, Marte avea apă pe vremea când pe Pământ încă nu exista viața, arată Science Alert.

Citește și S-a găsit geamănul Lunii? Un asteroid din orbita lui Marte seamănă surprinzător de mult cu satelitul nostru

Descoperirea poate fi generalizată, concluzionându-se că apa este un ingredient sau cel puțin este prezentă la formarea planetelor, se arată într-un raport publicat de Science Advances.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aceștia mai spun că, în acea vreme, atmosfera lui Marte - cu un nivel mare de hidrogen - ar fi făcut ca planeta să fie suficient de caldă pentru ca gheața să se topească, iar viața să existe.

Vezi și Cum arată un apus de soare de pe Venus, Uranus, Titan sau Marte? (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇