Motivul pentru care oamenii înțeleg instinctual gesturile prin care comunică primatele

Motivul pentru care oamenii înțeleg instinctual gesturile prin care comunică primatele

Oamenii înțeleg multe dintre gesturile făcute de primate, așa cum sunt cimpanzeii sau gorilele, relevă un studiu recent. Iar motivul este simplu, cred oamenii de știință: strămoșul nostru comun așa comunica și tocmai acesta este limbajul de la care am pornit și noi, evoluând ulterior.

Aceasta este concluzia cercetătorilor de la Universitatea St. Andrews, care i-au pus pe participanții la studiu să ”traducă” limbajul corpului primatelor, după vizionarea unor înregistrări realizate în sălbăticie, scrie BBC.

ADVERTISING

Oamenii de știință au petrecut mulți ani observând cimpanzeii în sălbăticie, descoperind că primatele folosesc un „vocabular” format din aproximativ 80 de gesturi.

Mesaje precum ”îngrijește-mă” sau ”alintă-mă” sunt transmise printr-o mișcare lungă de scărpinare. Atingerea gurii înseamnă ”dă-mi de mâncare”, iar ruperea în bucăți a unei frunze cu dinții reprezintă un flirt pentru cimpanzei. Sunt doar câteva gesturi de bază, „repertoriul” lor fiind cu mult mai mare și, culmea, după cum a arătat studiul, înțeles de către noi.

ADVERTISING

Participanții au întrecut așteptările cercetătorilor și au interpretat corect gesturile primatelor în peste 50% dintre cazuri.

”Am fost foarte surprinși de rezultate”, a spus dr. Catherine Hobaiter, implicată în studiu.

”Se pare că cu toții o putem face în mod aproape instinctiv, ceea ce este atât fascinant din perspectiva evoluției comunicării, cât și destul de enervant pentru un om de știință care a petrecut ani de zile pentru a învăța cum să o facă”, a spus, mai în glumă, mai în serios, același om de știință.

ADVERTISING

Gesturile pe care oamenii le pot înțelege în mod natural ar face parte din ceea ce cercetătorii numesc „un vocabular comun de gesturi, antic din punct de vedere evoluționar, răspândit la toate speciile de hominizi, inclusiv la noi”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇